aktualizacja 

Staropolska zupa rumiana. Tradycyjny przepis, jakiego nie próbowałeś

22

Niestety, jesień nas nie rozpieszcza i zamiast pięknego słoneczka, na dworze jest zimno, szaro i buro. To jednak idealny moment na pyszny i ciepły, sycący posiłek, który nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale również porządnie rozgrzeje. Staropolska zupa rumiana to idealne rozwiązanie na chłodniejsze dni. Sprawdź nasz przepis i ruszaj do kuchni. Smacznego!

Staropolska zupa rumiana. Tradycyjny przepis, jakiego nie próbowałeś
Zdjęcie ilutracyjne (YouTube)

Przepis na staropolską zupę rumianą jest idealny na jesienne obiady. Nie dość, że posiłek ten porządnie cię rozgrzeje, to w dodatku nie potrzebujesz do jego przygotowania dużej liczby składników ani specjalnych kulinarnych zdolności.

W dodatku jeśli jesteś fanem grzybów suszonych, to ta propozycja jest niemal idealnie skrojona pod ciebie. Nic nie równa się z ich niepowtarzalnym aromatem, który dodają do potraw. Są również niezłym źródłem błonnika pokarmowego.

Staropolska zupa rumiana jest potrawą trochę przypominającą rosół, jednakże bardziej wyrazistą. Przygotowanie jej zajmie ci jednak znacznie mniej czasu niż stworzenie idealnego rosołu.

Nie dość, że twój apetyt będzie zaspokojony, to w dodatku na pewno nie będziesz narzekać na zdrowie. To danie działa zbawiennie na układ trawienny - jelita i żołądek, uzupełnia braki składników odżywczych, łagodzi stany zapalne, a nawet anemię.

Nie czekaj więc i zabieraj się do roboty. Nie pożałujesz, a domownicy będą zachwyceni, że przygotowałaś coś tradycyjnego, a jednocześnie niebanalnego.

Staropolska zupa rumiana. Składniki

  • cielęcina z kością 20 dag
  • włoszczyzna 1 opakowanie
  • grzyby suszone 2 szt.
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżeczka
  • kminek 2 łyżki
  • sól 1 szczypta

Staropolska zupa rumiana. Sposób przygotowania

  • Ugotować "rosół" z mięsa, włoszczyzny i grzybów.
  • Grzyby i mięso przetrzeć potem przez sito, dodać do przecedzonego "rosołu".
  • Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wsypać kminek, rozprowadzić "rosołem".
  • Wymieszać "rosół" z zasmażką, zagotować.

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić