aktualizacja 

Klasyczny murzynek. Przepis z PRL

10

Murzynek to jedno z najprostszych ciast, jakie można przygotować. To popularne ciasto rodem z PRL jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też tanie, co w dobie rekordowej inflacji ma kluczowe znaczenie.

Klasyczny murzynek. Przepis z PRL
Ciasto murzynek (Pixabay)

Składniki do zrobienia murzynka zapewne masz w swojej kuchni. Pamiętaj, by wyjąć je z lodówki przed zrobieniem ciasta. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj i wstaw do piekarnika. Po ok. godzinie (ciasto musi przestygnąć) murzynek jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Przepis na klasyczny murzynek. Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła/margaryny
  • 3-4 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki mąki

Przepis na klasyczny murzynek. Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę
  • masę wlej do blaszki podłużnej ok. 30 cm
  • ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w 170-180 stopniach C (do suchego patyczka)
  • upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą
Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić