Hit z PRL-u. Przepis na makowiec japoński

29

Makowiec japoński to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego. Był jednym z najbardziej lubianych ciast w PRL-u. Nie ma w nim ani grama mąki pszennej - jest więc idealny dla osób, które nie jedzą glutenu.

Hit z PRL-u. Przepis na makowiec japoński
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Makowiec japoński podbił serca Polaków w PRL-u, gdzie przeróżne składniki były ograniczone. Niektórzy wypiekają go do dziś - często z okazji świąt bądź większych imprez. Jedno jest pewne - nie wygląda tak jak smakuje, a o to ostatnie nie musicie się martwić - jest obłędny!

Makowiec japoński. Składniki:

  • 500 g maku (np. mielonego)
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 7 - 9 jaj
  • 400 g cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 600 g jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 18% z kartonika
  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • bakalie np. płatki migdałów, skórka pomarańczowa

Makowiec japoński. Wykonanie:

  • Jeśli mamy suchy mak mielony — wsypać do dużego garnka, zalać mlekiem, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając (na koniec mielony mak wchłonie całe mleko i napęcznieje). Ostudzić.
  • Jeśli mamy suchy mak niemielony — gotować w mleku przez około 1 godzinę. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę (dwukrotnie, najmniejszym sitkiem).
  • Masło wyjąć z lodówki, pokroić i ocieplić. Oddzielić żółtka od białek i również ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Masło dobrze ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 8 minut na wysokich obrotach).
  • Następnie wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, cały czas cierpliwie ubijając pomiędzy żółtkami (również na dużych obrotach).
  • Teraz dodawać po 1 łyżce maku, na zmianę z kaszą manny i miksować już trochę krócej i na mniejszych obrotach.
  • Dodać jabłka - obrane i starte na tarce o większych oczkach, następnie proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać lub wolno zmiksować.
  • Białka ubić na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Następnie dodać je do masy makowej (w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką) i połączyć.
  • Dużą prostokątną formę o wymiarach nie mniej niż 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 - 55 minut.
  • Wyjąć, przestudzić, posmarować polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.
  • Ciasto pokroić i udekorować bakaliami.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić