Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Hit z PRL-u. Przepis na makowiec japoński

16
Podziel się:

Makowiec japoński to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego. Był jednym z najbardziej lubianych ciast w PRL-u. Nie ma w nim ani grama mąki pszennej - jest więc idealny dla osób, które nie jedzą glutenu.

Hit z PRL-u. Przepis na makowiec japoński
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Makowiec japoński podbił serca Polaków w PRL-u, gdzie przeróżne składniki były ograniczone. Niektórzy wypiekają go do dziś - często z okazji świąt bądź większych imprez. Jedno jest pewne - nie wygląda tak jak smakuje, a o to ostatnie nie musicie się martwić - jest obłędny!

Makowiec japoński. Składniki:

  • 500 g maku (np. mielonego)
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 7 - 9 jaj
  • 400 g cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 600 g jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 18% z kartonika
  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • bakalie np. płatki migdałów, skórka pomarańczowa

Makowiec japoński. Wykonanie:

  • Jeśli mamy suchy mak mielony — wsypać do dużego garnka, zalać mlekiem, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając (na koniec mielony mak wchłonie całe mleko i napęcznieje). Ostudzić.
  • Jeśli mamy suchy mak niemielony — gotować w mleku przez około 1 godzinę. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę (dwukrotnie, najmniejszym sitkiem).
  • Masło wyjąć z lodówki, pokroić i ocieplić. Oddzielić żółtka od białek i również ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Masło dobrze ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 8 minut na wysokich obrotach).
  • Następnie wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, cały czas cierpliwie ubijając pomiędzy żółtkami (również na dużych obrotach).
  • Teraz dodawać po 1 łyżce maku, na zmianę z kaszą manny i miksować już trochę krócej i na mniejszych obrotach.
  • Dodać jabłka - obrane i starte na tarce o większych oczkach, następnie proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać lub wolno zmiksować.
  • Białka ubić na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Następnie dodać je do masy makowej (w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką) i połączyć.
  • Dużą prostokątną formę o wymiarach nie mniej niż 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 - 55 minut.
  • Wyjąć, przestudzić, posmarować polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.
  • Ciasto pokroić i udekorować bakaliami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
burak
4 tyg. temu
ja rozumiem że za PRLu drogi pismaczku to twój ojciec był jeszcze plemnikiem w sakiewkach dziadka ... weź nie pisz bzdur , idź do szkoły, polski, matma, biologia , zrób zawodówkę gastronomiczną a potem pisz coś sensownego ... a i trochę historii własnego kraju też by się przydało !
Zylam w PRLu
4 tyg. temu
Nie wiem kto pierdoli takie glupoty. Zwolnic i wyslac do zamiatania ulic. Takie ciasto to chyba Jaruzelski wpierdalal, my mielismy wszystko na kartki w sladowych ilosciach. Co najwyzej marchewkowe ciasto mozna bylo zrobic lub galaretkowiec.
ZGROZA
4 tyg. temu
po 10 jajek w PRL za rządów mordercy Polaków sowieckiego agenta jaruzelski, trzeba było stać w kolejce 2-3 godziny, a na miesiąc był przydział 1 kg cukru do wykupienia na kartki, morele i rodzynki, to było sajenszfikszyn, masło i margaryna na kartki do kupienia,też jakieś niewielkie ilości
basias
4 tyg. temu
uwielbiam ten makowiec, jest pyszny, lepszy od tradycyjnego
Elka
4 tyg. temu
Matko, ile to kalorii! Kostka margaryny, prawie pół kilo cukru, 200 gram bakalii, 9 jaj i pierdylion innych składników. Może za komuny było ok, teraz już się tak nie piecze.
deedee
4 tyg. temu
Od kiedy kasza manna jest bez glutenu?
Ggggg
4 tyg. temu
Nie lubię ciast do których dodaje się tyle tluszczu.
Ha ha
4 tyg. temu
Piegusek
Emeryt
miesiąc temu
Kto to pisze, żenada.
A psik
miesiąc temu
To nie jest makowiec z PRL-u,sama piekłam,jest za dużo składników
TeresR
miesiąc temu
Ciasto owszem znane- pycha, ale nie bezglutenowe
TeresR
miesiąc temu
Bzdury! Bez grama glutenu? A kasza manna to co?
TeresR
miesiąc temu
A kasza manna to nie pszenica? Co za bzdury!!!!!!
Jop
miesiąc temu
Zero podsluhuje
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić