Kluski śląskie z jabłkiem. Nowy sposób na tradycyjny obiad
Kluski śląskie doskonale komponują się z sosami i mięsem. Niewiele osób wie, że można dodać do nich jabłko, aby trochę odmienić ich tradycyjny smak. Nowe wersja będzie jeszcze lepsza.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Aniela Siwek
Kluski śląskie z jabłkiem nie różnią się zbytnio od tradycyjnej wersji. Składniki są tak samo proste w zdobyciu, a przyrządzenie nie sprawi nikomu kłopotu. Nowa wersja śląskich różni się tylko dodatkiem jabłka, ale nadal będzie pasować do mięs i sosów.
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Kluski śląskie. Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól do gotowania
- 1 miękkie jabłko
Kluski śląskie. Sposób wykonania
- ziemniaki ugotować, a następnie wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę
- podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech
- w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić
- uformować kluski, wkładając do każdej małą kostkę jabłka
- w kluskach zrobić wgłębienia palcem
- ugotować w osolonym wrzątku
- wyjąć na sito i przelać zimną wodą.
Czytaj także: Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.
Zobacz też: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Źródło artykułu: o2pl