Aniela Siwek| 
aktualizacja 

Kluski śląskie z jabłkiem. Nowy sposób na tradycyjny obiad

4

Kluski śląskie doskonale komponują się z sosami i mięsem. Niewiele osób wie, że można dodać do nich jabłko, aby trochę odmienić ich tradycyjny smak. Nowe wersja będzie jeszcze lepsza.

Kluski śląskie z jabłkiem. Nowy sposób na tradycyjny obiad
Kluski śląskie z jabłkiem. Nowy sposób na tradycyjny obiad (Pixabay)

Kluski śląskie z jabłkiem nie różnią się zbytnio od tradycyjnej wersji. Składniki są tak samo proste w zdobyciu, a przyrządzenie nie sprawi nikomu kłopotu. Nowa wersja śląskich różni się tylko dodatkiem jabłka, ale nadal będzie pasować do mięs i sosów.

Kluski śląskie. Potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 miękkie jabłko

Kluski śląskie. Sposób wykonania

  • ziemniaki ugotować, a następnie wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę
  • podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech
  • w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić
  • uformować kluski, wkładając do każdej małą kostkę jabłka
  • w kluskach zrobić wgłębienia palcem
  • ugotować w osolonym wrzątku
  • wyjąć na sito i przelać zimną wodą.

Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić