Aniela Siwek| 

Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące

0

Jeśli jesteś fanem karmelu, to ten przepis jest dla Ciebie. Domowe krówki są łatwe w przygotowaniu, będą miękkie i ciągnące. Nie potrzebujesz termometru ani profesjonalnych przyrządów.

Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
(Pixabay)

Domowe krówki posmakują każdemu, kto przepada za karmelem. Gotowe cukierki są miękkie i wprost rozpływają się ustach. A do ich przyrządzenia wystarczą trzy proste składniki.

Przepis na domowe krówki. Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru
  • 115 g masła
  • 90 g tłustej śmietany (30 lub 36 proc)

Przepis na domowe krówki. Sposób przygotowania:

  • płaską formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia
  • na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier (co jakiś czas mieszaj)
  • zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło. Następnie dokładnie wymieszaj
  • dodaj śmietanę i wymieszaj
  • patelnię umieść z powrotem na palniku, masę doprowadź do wrzenia
  • masę gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając
  • gotowy karmel przelej na przygotowaną wcześniej formę i wstaw do lodówki, aby stężał
  • po wyjęciu z lodówki karmel pokrój na kształt cukierków

Gotowe, smacznego! Cukierki można także przyrządzić ze słonego karmelu. wystarczy, że do masy dodasz pół łyżeczki soli. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić