o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Aniela Siwek
|

Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące

0
Podziel się

Jeśli jesteś fanem karmelu, to ten przepis jest dla Ciebie. Domowe krówki są łatwe w przygotowaniu, będą miękkie i ciągnące. Nie potrzebujesz termometru ani profesjonalnych przyrządów.

Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
(Pixabay)
bDgtlIrp

Domowe krówki posmakują każdemu, kto przepada za karmelem. Gotowe cukierki są miękkie i wprost rozpływają się ustach. A do ich przyrządzenia wystarczą trzy proste składniki.

Przepis na domowe krówki. Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru
  • 115 g masła
  • 90 g tłustej śmietany (30 lub 36 proc)
bDgtlIrr

Przepis na domowe krówki. Sposób przygotowania:

  • płaską formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia
  • na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier (co jakiś czas mieszaj)
  • zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło. Następnie dokładnie wymieszaj
  • dodaj śmietanę i wymieszaj
  • patelnię umieść z powrotem na palniku, masę doprowadź do wrzenia
  • masę gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając
  • gotowy karmel przelej na przygotowaną wcześniej formę i wstaw do lodówki, aby stężał
  • po wyjęciu z lodówki karmel pokrój na kształt cukierków

Gotowe, smacznego! Cukierki można także przyrządzić ze słonego karmelu. wystarczy, że do masy dodasz pół łyżeczki soli. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze

bDgtlIrS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić