Kotlet schabowy inaczej. Na Łotwie robią go według tego przepisu

23

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie domowych obiadów, dobrze trafiłeś. Oto przepis na karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej. Danie pochodzi z Łotwy i jest pyszną alternatywą dla polskiego "schaboszczaka". Dzięki musztardzie ma wyrazisty smak, a mięso jest miękkie i soczyste.

Kotlet schabowy inaczej. Na Łotwie robią go według tego przepisu
Przepis na karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej (Getty Images, LauriPatterson)

Chyba nie ma domu, w którym regularnie na stołach nie pojawiałby się schabowy. Czasem jednak każdy ma ochotę na odrobinę urozmaicenia. Wtedy pojawia się karbonāde - schabowy, ale trochę inny niż ten, który znamy z domu babci czy mamy. Łotysze przyrządzają go dość specyficznie, bo z dodatkiem musztardy. Dzięki temu danie ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.

Przepis na karbonāde, czyli schabowy inaczej. Potrzebne składniki

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 6 łyżek musztardy
  • Bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Przepis na karbonāde, czyli schabowy inaczej. Sposób przygotowania

  • Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety
  • Każdy kotlet posól i popierz wedle uznania
  • Kotlety sowicie posmaruj z obu stron musztardą
  • Każdy kotlet zamocz w jajku tak, by dokładnie pokryło ono mięso, a następnie obtocz równo w bułce tartej
  • Olej rozgrzej na patelni
  • Smaż na gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego koloru

Po usmażeniu mięso odstaw na chwilę, by "odpoczęło". Gdy zostanie przekrojone zbyt szybko, wyciekną z niego soki i będzie twarde. Tak przygotowane kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i surówką z buraczków. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić