aktualizacja 

Schabowy bez smażenia. Już nigdy nie zjesz go inaczej

38

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, której nie może zabraknąć na niedzielnym obiedzie. Jest to jednak dość tłusta i ciężka potrawa. Dlatego, żeby móc cieszyć się nią bez żadnych wyrzutów sumienia, warto czasami przygotować ją w zdrowsze wersji - bez smażenia.

Schabowy bez smażenia. Już nigdy nie zjesz go inaczej
Kotlet bez samżenia. (Pexels)

Tradycyjne kotlety schabowe smażymy na oleju lub na smalcu. Jest to więc danie bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Osoby, które muszą unikać takich potraw lub po prostu chcą zachować szczupłą sylwetkę, mogą przygotować alternatywną wersję - bez smażenia.

Kotlety schabowe przygotowuje się wtedy w piekarniku. Wszystkie pozostałe składniki nie ulegają zmianie. Schabowe bez smażenia są nadal bardzo smaczne i soczyste.

Schabowy bez smażenia. Potrzebne składniki:


  • 4 kawałki schabu bez kości
  • duże jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • cebula
  • maślanka
  • olej do smażenia

Schabowe bez smażenia. Sposób wykonania:

  • każdy kotlet rozbij tłuczkiem (nie mogą być zbyt cienkie)
  • oprósz mięso solą i pieprzem
  • kotlety przełóż do miski i dodaj do nich pokrojoną cebulę. Następnie zalej maślanką
  • wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc)
  • kotlety osusz i panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia (możesz delikatnie nasmarować ją oliwą z oliwek)
  • kotlety przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
  • piecz po około 10 minut z każdej strony

Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić