Kotlety mielone z kalafiorem. Pomysłowy przepis Katarzyny Bosackiej

4

Co powiesz na soczyste kotlety mielone z kalafiorem z przepisu Katarzyny Bosackiej? To ciekawa wariacja na temat klasycznych kotletów, a jednocześnie pomysł na tani, smaczny i zdrowy obiad — wystarczy, że wydasz ok. 5 zł na osobę.

Kotlety mielone z kalafiorem. Pomysłowy przepis Katarzyny Bosackiej
Przepis Katarzyny Bosackiej (Facebook)

Katarzyna Bosacka od wielu lat dzieli się swoją wiedzą i miłością do gotowania z widzami programów "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", "MądrzeJemy" i "MądrzeGotujemy". Jest też autorką wielu książek dla kobiet i prężnie działa w mediach społecznościowych.

Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić pyszny, a zarazem tani obiad, warto skorzystać z przepisu na kotlety mielone z kalafiorem, przyrządzone według pomysłu Katarzyny Bosackiej.

Wybierasz się na zakupy? A może sprawdzasz, co możesz ugotować, bazując na produktach, które masz już w lodówce?

Oto składniki, których będziesz potrzebować, żeby wykonać soczyste i tanie kotlety mielone z kalafiorem według Katarzyny Bosackiej:

  • średniej wielkości kalafior
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego (może być także z indyka)
  • jajko
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka groszku mrożonego
  • ½ kg ziemniaków
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 300 g marchewki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • przyprawy: majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli do smaku

Kotlety mielone z kalafiorem według Katarzyny Bosackiej — sposób przyrządzania:

  1. Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora. Najpierw dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i studzimy (ten przepis to także doskonały sposób, by wykorzystać kalafiora z obiadu z poprzedniego dnia).
  2. Marchewkę obieramy (jeśli trzeba) i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę cukru i karmelizujemy na maśle. Na koniec polewamy sokiem z cytryny.
  3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Potem ubijamy na gładkie purée i dodajemy posiekaną drobno kapustę kiszoną.
  4. Groszek zalewamy wodą w rondelku, gotujemy przez 2-3 minuty.
  5. Drobno kroimy cebulę, po czym rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę. W kolejnym kroku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Po ostygnięciu kalafiora blendujemy go na dość gładką masę (powinny pozostać niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażoną cebulę, jajko, majeranek, mięso mielone oraz 4 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie (możemy dodać więcej bułki tartej).
  7. Z powstałej masy formujemy kotlety, następnie obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
  8. Kotlety podajemy z kapustą i marchewką z groszkiem.

To doskonały przepis dla wszystkich mam, które zastanawiają się, w jaki sposób sprytnie przemycić warzywa do obiadu, jeśli dzieci za nimi nie przepadają.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić