Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Łatwy i szybki deser

10

Ryż z jabłkami i budyniem to bardzo prosty w wykonaniu deser, który uwielbiają dzieci. Ale zapewniamy, że przypadnie do gustu miłośnikom słodkości w każdym wieku. Poniżej prezentujemy, jak krok po kroku upiec pyszny kremowy ryż z jabłkami i budyniem.

Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Łatwy i szybki deser
Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem (YouTube)

Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem to deser, który zachwyca delikatnością i smakiem. Nie jest też przesadnie słodki, nie zawiera również glutenu. Idealny na deszczowe popołudnie!

Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego
  • 4 winne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody cynamon do posypania warstw
  • 7 plastrów zimnego masła

Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Wykonanie:

  • Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu - do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy.
  • Piekarnik rozgrzać do 150º C (termoobieg).
  • Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.
  • Wyłożyć ryż.
  • Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła.
  • Całość obficie posypać cynamonem.
  • Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć.
  • Znów posypać cynamonem.
  • Na samym końcu wylać budyń.
  • Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
  • Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić