Chcesz, żeby twoje kotlety mielone zawsze były soczyste? Przepis Macieja Kuronia

130

Kotlety mielone to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych dań w każdym polskim domu. Istnieje dużo sposobów na usmażenie soczystych kotletów mielonych, ten przepis Macieja Kuronia sprawi, że zawsze wyjdą idealne.

Chcesz, żeby twoje kotlety mielone zawsze były soczyste? Przepis Macieja Kuronia
Klasyczne kotlety mielone (Flickr)

Receptura klasycznych kotletów mielonych sprawdza się w 100 proc. i nie zmienia się od lat. Nie musisz używać do nich zaskakujących składników, wszystko robi się z podstawowych produktów, które na pewno są w twojej kuchni. Poniżej przedstawiamy najbardziej klasyczny przepis na kotlety mielone na podstawie przepisu Macieja Kuronia z bloga Jakuba Kuronia.

Klasyczne kotlety mielone. Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

Klasyczne kotlety mielone. Wykonanie:

  • Czerstwą bułkę namoczyć w mleku do miękkości, następnie odcisnąć z nadmiaru mleka i rozdrobnić w rękach.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Wyrabiać mięso dłońmi z dodatkami do połączenia składników, najlepiej kilka minut (3-4 minuty).
  • Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić