Legendarny przepis babci na ogórki małosolne. Będą pyszne i chrupiące

104

Nadchodzi sezon na ogórki. Jak zrobić ogórki małosolne? To bardzo proste!

Legendarny przepis babci na ogórki małosolne. Będą pyszne i chrupiące
Przepis na ogórki małosolne. (Pixabay)

Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty. Przygotuj ogórki, większy słoik i do dzieła! Najtrudniejsze w tym całym procesie jest tylko czekanie, aż będą gotowe.

Przepis na ogórki małosolne. Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kilka ząbków czosnku
  • 15 cm korzenia chrzanu
  • 6 gałązek kopru
  • sól kamienna do przetworów
  • 1 i 1/2 l wody

Przepis na ogórki małosolne. Wykonanie:

  • Ogórki namocz w zimnej wodzie przez min. 3h
  • Po tym czasie umyj ogórki i umieść pionowo w większych słoikach
  • Chrzan pokrój na równe kawałki (tak, by do każdego słoika trafił kawałek tej samej wielkości)
  • Czosnek obierz
  • Wszystkie dodatki powciskaj między ogórki
  • Ogórki zalej osoloną wodą (1 łyżka stołowa na 1 l wody)
  • Ogórki zakręć, odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3-4 dni (ogórki są gotowe, gdy woda zacznie mętnieć)
Zobacz także: Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić