Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem

Placki po litewsku to nic innego jak placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są tradycyjne i niedrogie. Na wyjściu otrzymamy danie 2 w 1 - jest bardzo sycące!

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Placki ziemniaczane to klasyczne danie na polskim stole. Istnieje jednak jeszcze jego litewska odmiana - czyli placki nadziewane mięsem mielonym. Zrobić je można na wiele sposobów, każdy z nich nie jest skomplikowany. Dodajmy do tego sos, który lubimy najbardziej - np. śmietankowy, grzybowy lub tzatziki i otrzymamy pyszne danie obiadowe.

Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana

Placki po litewsku. Składniki:

  • 80 dkg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dkg mielonej wieprzowiny (można też pójść na skróty i użyć do placków gotowego tatara lub metki tatarskiej)
  • 2 cebule

Placki po litewsku. Wykonanie:

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć z nadmiaru płynu powstałego po starciu warzyw.
  • Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Drugą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto, a następnie razem z drugim jajkiem wymieszać z mięsem lub tatarem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli używamy gotowego tatara lub metki, należy to robić bardzo ostrożnie, można też pominąć doprawianie).
  • Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć mniej więcej połowę masy ziemniaczanej formując spore placki (od 3 do 5 w zależności od wielkości patelni i naszych potrzeb).
  • Mięso podzielić na porcje równe liczbie placków.
  • Placki podsmażać tak długo, aż od spodu zaczną się rumienić. Wtedy na wierzch każdego z nich położyć, jak najbardziej płasko, mięso. Nadzienie przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. To najtrudniejszy etap, dlatego warto na chwilę zestawić patelnię z ognia i zrobić to bardzo spokojnie.
  • Odwrócić placki i przysmażamy na złoto.
  • Przełożyć je do odpowiedniego naczynia i włożyć jeszcze na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180 C – bez termoobiegu).
  • Podawać placki z ulubionym sosem - śmietankowym, tzatziki lub grzybowym.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi