Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem

51

Placki po litewsku to nic innego jak placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są tradycyjne i niedrogie. Na wyjściu otrzymamy danie 2 w 1 - jest bardzo sycące!

Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem
Placki ziemniaczane (Wikimedia Commons)

Placki ziemniaczane to klasyczne danie na polskim stole. Istnieje jednak jeszcze jego litewska odmiana - czyli placki nadziewane mięsem mielonym. Zrobić je można na wiele sposobów, każdy z nich nie jest skomplikowany. Dodajmy do tego sos, który lubimy najbardziej - np. śmietankowy, grzybowy lub tzatziki i otrzymamy pyszne danie obiadowe.

Placki po litewsku. Składniki:

  • 80 dkg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dkg mielonej wieprzowiny (można też pójść na skróty i użyć do placków gotowego tatara lub metki tatarskiej)
  • 2 cebule

Placki po litewsku. Wykonanie:

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć z nadmiaru płynu powstałego po starciu warzyw.
  • Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Drugą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto, a następnie razem z drugim jajkiem wymieszać z mięsem lub tatarem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli używamy gotowego tatara lub metki, należy to robić bardzo ostrożnie, można też pominąć doprawianie).
  • Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć mniej więcej połowę masy ziemniaczanej formując spore placki (od 3 do 5 w zależności od wielkości patelni i naszych potrzeb).
  • Mięso podzielić na porcje równe liczbie placków.
  • Placki podsmażać tak długo, aż od spodu zaczną się rumienić. Wtedy na wierzch każdego z nich położyć, jak najbardziej płasko, mięso. Nadzienie przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. To najtrudniejszy etap, dlatego warto na chwilę zestawić patelnię z ognia i zrobić to bardzo spokojnie.
  • Odwrócić placki i przysmażamy na złoto.
  • Przełożyć je do odpowiedniego naczynia i włożyć jeszcze na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180 C – bez termoobiegu).
  • Podawać placki z ulubionym sosem - śmietankowym, tzatziki lub grzybowym.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić