aktualizacja 

Kucharz: "Większość Polaków przez całe życie źle gotuje parówki"

684

Gotowanie parówek wydaje się być jedną z najprostszych czynności w kuchni. Jak się jednak okazuje, większość z nas robi to źle! Uwagę na ten problem zwrócił Piotr Ogiński znany w mediach społecznościowych jako Kocham Gotować. Kucharz nagrał na swoim YouTube wideo, w którym wyjaśnia, jak należy gotować parówki.

Kucharz: "Większość Polaków przez całe życie źle gotuje parówki"
Kucharz tłumaczy, jak gotować parówki (Getty Images, You Tube)

Większość z nas źle gotuje parówki

Piotr Ogiński swoje wideo rozpoczyna słowami "Większość Polaków przez całe życie źle gotuje parówki". Kucharz zaznacza, że parówek pod żadnym pozorem nie można smażyć ani piec, dlatego że, może znajdować się w nich duża ilość soli peklujących, zawierających azotany lub azotyny, które powyżej 130 stopni Celsjusza przekształcą się w nitrozoaminy, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. 

Parówek nie powinno się także gotować, bowiem zdaniem Piotra Ogińskiego wysoka temperatura sprawi, że pozbawimy je smaku. Co więcej, pod wpływem wysokiej temperatury, parówki mogą eksplodować - wyjaśnia kucharz .

Jak prawidłowo ugotować parówki?

W pierwszej kolejności należy podgrzać wodę w garnku do temperatury 75 stopni Celsjusza, a następnie włożyć parówki do wody. Trzeba pamiętać o tym, by temperatura oscylowała między 72 a 75 stopni. Parówki gotowe do jedzenia będą wtedy, gdy osiągną temperaturę wynoszącą 60 stopni Celsjusza. 

Zobacz także: Źle gotujesz Parówki!

Piotr Ogiński przypomina także, by kupować parówki wyłącznie dobrej jakości. Mowa tu o takich wyrobach, które zawierają min. 90 proc. mięsa.

Przygotowanie parówek według Makłowicza

Podobny sposób na gotowanie parówek przedstawił również wszystkim dobrze znany Robert Makłowicz. Jego metoda polega na zagotowaniu wody i dopiero w momencie, gdy zacznie wrzeć, włożeniu do nich parówek i pozostawienie ich na maksymalnie 5 minut w wodzie. Makłowicz również przypomniał o tym, że "parówek się nie gotuje, bo wtedy pękają."

Autor: WEG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić