Lekka i szybka zupa z młodej kapusty. Przepis doskonały na lato

6

Szybka zupa z młodej kapusty jest doskonała na letnie obiady. Potrzeba zaledwie kilka prostych składników i kilkadziesiąt minut wolnego czasu. Koniecznie wypróbuj!

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty. Przepis doskonały na lato
Zupa z młodej kapusty. (Pixabay)

Sezon na młodą kapustę trwa i trzeba go wykorzystać. Oprócz wersji podsmażanej, która jest doskonałym dodatkiem do mięsa i ziemniaków, warto przyrządzić także zupę kapuścianą. Jest lekka i delikatnie słodka w smaku. To dobry pomysł na każdy letni obiad, szczególnie w upalne dni.

Zupa z młodej kapusty. Potrzebne składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 cebul
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 6 szklanek warzywnego bulionu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • drobno posiekany koperek

Zupa z młodej kapusty. Sposób wykonania:

  • obrane marchewki i cebulę pokrój na dość drobną kostkę
  • z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki, a następnie wykrój głąb
  • każdą ćwiartkę kapusty pokrój na cienkie paski, a następnie na małe kawałki
  • obierz ziemniaki, wypłucz i pokrój na kostkę (około 1 cm)
  • w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę z marchewką i smaż przez cały czas mieszając
  • wlej bulion i doprowadź do wrzenia
  • zupę gotuj przez kolejne pięć minut, a następnie dodaj kapustę i gotuj na średnim ogniu przez następne 5 minut
  • do garnka dodaj ziemniaki i zupę gotuj do ich miękkości
  • całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • zestaw z ognia, dodaj koperek i wymieszaj
  • podawaj ze świeżym chlebem lub bagietką
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić