Lubisz brownie? Koniecznie spróbuj... blondie!

3

Ciasto blondie to jasna wersja popularnego brownie. Przepisy są bardzo do siebie zbliżone, ale w blondie nie korzystamy z kakao. Dodajemy także białą czekoladę i aromat waniliowy. Ciasto jest przepyszne. Uda się za każdym razem!

Lubisz brownie? Koniecznie spróbuj... blondie!
Ciasto blondie (Getty Images)

Blondie to jasna wersja popularnego na całym świecie brownie. Jest mniej znane, ale równie pyszne. Oprócz braku kakao, wspomniane ciasta różnią się dodatkami i aromatami. Blondie jest bardzo słodkie i aromatyczne. Podobnie jak brownie, ma zwartą konsystencję, która może przypominać zakalec.

Ciasto blondie zawiera białą czekoladę, ale równie dobrze można dodać mleczną. Świetnie sprawdzą się także orzechy lub owoce (nawet mrożone). Zamiast aromatu waniliowego, można dodać migdałowy lub śmietankowy.

Blondie. Potrzebne składniki

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut

Blondie. Sposób przygotowania

  • Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  • Roztop masło i wymieszaj je z cukrem, jajkami i wanilią.
  • Do masy powoli dodawaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  • Całość wymieszaj lub zmiksuj.
  • Dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj masę.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.
  • Piecz przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu pozostaw w piekarniku na co najmniej 10 min.

I gotowe. Smacznego!

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić