Przepis na bakłażana z grilla. Zdrowe i bez zbędnych kalorii

1

Sezon grillowy w pełni, ale ci, którzy chcą w tym czasie dbać o linię, mogą być z tego mniej zadowoleni. Bakłażan z grilla to sycąca, ale niskokaloryczna opcja dla tych, którzy cenią sobie zdrową dietę, a nie chcą rezygnować z uroków lata.

Przepis na bakłażana z grilla. Zdrowe i bez zbędnych kalorii
Bakłażana można położyć na grillu lub upiec (YouTube)

Przepis na bakłażana z grilla nie jest trudny w wykonaniu. Podstawą tego dania są trzy składniki - bakłażan, ser mozzarella i pomidor. Jeśli masz ochotę, możesz użyć wędzonego sera, świetnie sprawdzi się tutaj oscypek. Najważniejszym elementem w przygotowaniu bakłażana jest jego wcześniejsze osolenie, które pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczy. Nie pomijaj tego kroku. Danie można upiec również w piekarniku.

Przepis na bakłażana z grilla. Potrzebne składniki:

  • duży bakłażan
  • dwa pomidory
  • kulka sera mozzarella
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek

Przepis na bakłażana z grilla. Sposób wykonania:

  • Bakłażana pokrój na grubsze plastry, obsyp solą i odstaw na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie odciśnij delikatnie każdy plaster i opłucz pod zimną wodą
  • Każdy plaster natnij z każdej strony w paski i posmaruj oliwą
  • Czosnek pokrój cienko na plasterki i powkładaj między szparki bakłażana
  • Na wierzch połóż plasterek mozzarelli i pomidora
  • Całość przypraw solą, pieprzem i ziołami
  • Piecz na grillu na tacce do momentu, aż bakłażan będzie miękki, a pomidor się przypiecze
  • Jeśli używasz piekarnika piecz ok 15 minut w 180 stopniach


Zobacz także: Właściwości bakłażana
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić