aktualizacja 

Makłowicz je uwielbia. Skrzydełka z grilla po libańsku

23

Skrzydełka kurczaka to popularna przekąska – szczególnie w wersji na grilla. Przepada za nimi również Robert Makłowicz, który proponuje mięso w wersji preferowanej przez mieszkańców Libanu. Nie ma wątpliwości, że przepis znajdzie miłośników także w Polsce.

Makłowicz je uwielbia. Skrzydełka z grilla po libańsku
Skrzydełka z grilla po libańsku to doskonała propozycja na majówkowe spotkanie w gronie znajomych (Getty Images)

Robert Makłowicz jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Nic dziwnego, że polecane przez niego przepisy znajdują uznanie wśród milionów rodaków. Czy tak samo będzie w przypadku skrzydełek z grilla po libańsku? Najlepiej przekonać się na własnej skórze, a dokładniej – własnym podniebieniu!

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: potrzebne składniki

  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • dwie łyżki pasty sezamowej
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka papryki w proszku
  • ok. 1,5-2 kg skrzydełek kurczaka
  • trzy ząbki czosnku

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: sposób przygotowania

  • Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść do w dużej misce, dodaj oliwę, pastę sezamową oraz cały sok z cytryny.
  • Do tak przygotowanej marynaty dodaj suche przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
  • Umyj mięso i umieść w marynacie, dokładnie obtaczając je z każdej strony. Miskę szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na około 12 godzin.
Zobacz także: Zobacz też: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku

Tak przygotowane skrzydełka należy smażyć na grillu. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, będzie to znak, że jest gotowe.

Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić