Makłowicz je uwielbia. Skrzydełka z grilla po libańsku
Skrzydełka kurczaka to popularna przekąska – szczególnie w wersji na grilla. Przepada za nimi również Robert Makłowicz, który proponuje mięso w wersji preferowanej przez mieszkańców Libanu. Nie ma wątpliwości, że przepis znajdzie miłośników także w Polsce.
Robert Makłowicz jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Nic dziwnego, że polecane przez niego przepisy znajdują uznanie wśród milionów rodaków. Czy tak samo będzie w przypadku skrzydełek z grilla po libańsku? Najlepiej przekonać się na własnej skórze, a dokładniej – własnym podniebieniu!
Przeczytaj także: Hit od Magdy Gessler. Przepis na kugel
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: potrzebne składniki
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- dwie łyżki pasty sezamowej
- łyżka oliwy
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka papryki w proszku
- ok. 1,5-2 kg skrzydełek kurczaka
- trzy ząbki czosnku
Przeczytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku: sposób przygotowania
- Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść do w dużej misce, dodaj oliwę, pastę sezamową oraz cały sok z cytryny.
- Do tak przygotowanej marynaty dodaj suche przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
- Umyj mięso i umieść w marynacie, dokładnie obtaczając je z każdej strony. Miskę szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na około 12 godzin.
Zobacz też: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku
Przeczytaj także: Przepis Magdy Gessler na karkówkę. Idealna na wiosennego grilla
Tak przygotowane skrzydełka należy smażyć na grillu. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, będzie to znak, że jest gotowe.