Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL

83
Podziel się:

W czasach PRL-u Polacy wiedzieli, jak szybko i tanim kosztem przygotować smaczny oraz sycący obiad. Dzisiaj, gdy większość z nas jest zabiegana, nie ma na nic czasu, a ceny produktów spożywczych biją rekordy, taka wiedza jest na wagę złota. Oto przepis na banalnie prostą, pyszną i tanią potrawę, którą zajadali się nasi rodzice i dziadkowie.

Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Przepis na kotlety z mortadeli (Oddaszfartucha, YouTube)

Kotlety z mortadeli to idealny pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Na składniki na porcję takiego dania wydasz zaledwie kilka złotych, a najesz się do syta. Oto przepis na posiłek z książki "Kuchnia Polska", wydanej w 1966 r. To prawdziwy klasyk naszej rodzimej kuchni!

Przepis na kotlety z mortadeli. Potrzebne składniki

  • 4 plastry mortadeli (ok. 350 g)
  • 1 jajko
  • 8 dag tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub smalec)
  • 6 dag bułki tartej
  • 2 dag mąki
  • Odrobina mleka lub wody
  • Sól i pieprz do smaku

Czytaj także: Hit PRL. Ciasto salami

Przepis na kotlety z mortadeli. Sposób przygotowania

  • Jajko rozbełtaj w głębokim talerzu.
  • Plastry mortadeli zwilż delikatnie mlekiem lub wodą.
  • Mortadelę obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

Kotlety podawaj z ziemniakami w ulubionej odsłonie - może to być purée, ziemniaki pieczone lub frytki. Smak mortadeli można podkreślić dodatkiem sosu, np. czosnkowego czy koperkowego, a także warzywną surówką. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(83)
Ter-ka
2 miesiące temu
Mortadelę krajało się na niezbyt grube plastry, podsmażało się z jednej strony na gorącym tłuszczu, w taki sposób, że z kiełbasy robiła się "miseczka" i do tej miseczki wkładało się gorące, podsmażone pieczarki. Pycha. Chyba jutro poszukam mortadeli
Jack
2 miesiące temu
"Już nigdy nie będzie takiego lata"
Łukasz
2 miesiące temu
Kotlet dla biedaków tak kiedyś mowili
Yanina
2 miesiące temu
Uwielbiałam te kotlety i chętnie bym go sobie zjadła dzisiaj tylko jest jedno ale że dzisiejsza mortadela nie przypomina tego smaku z czasów PRL i to nie jest to co nas zachwycało z czasów PRL
jaś
2 miesiące temu
W sklepach drożyzna więc niedługo wszyscy będziemy tak jadać. Przybyszy trzeba wykarmić a Polacy niech jedzą mortadelę. Przykre.
max
2 miesiące temu
Dzieki PIS owi niedługo bedziemy jeść buraki i karpiele jak nasze babcie na przednówku .. Kogo bedzie stać na dorsza za 45zł,czy szynke za 50 zł.
Erzac
2 miesiące temu
już nie ta mąka, nie te jajka i nie ta mortadela....
ewa
2 miesiące temu
Słusznie - wraca komuna, to nich wraca w pełnej krasie :-)))
0000
2 miesiące temu
Żeby taki rarytas zjeść należy cofnąć się do czasów PRL, ponieważ obecnie nie mamy dostępu do tak wspaniałej mortadeli. Wspominam też serdelki z czasów PRL - coś wspaniałego. Pamiętam też smak cudownego chleba, bułek pszennych i wielu innych rarytasów. Niby zwyczajne jedzonko, ale wolałabym zjeść dawne parówki niż dzisiejszą szynkę.
P0lska zero
2 miesiące temu
Polacy będą żreć gorzej jak psy.
Dariusz
2 miesiące temu
Ja już biedę przeżyłem i nie zamierzam do niej wracać, niestety rząd wobec nas inne plany.
gryglas
2 miesiące temu
Hmmm. pismak na smyczy zdrajcow narodu Polskiego dostal prykaz zeby przyzwyczajac nas do biedy z lat 80-tych.
kaczy wał
2 miesiące temu
reklamują coś zastepczego za miche ryżu pis
Tomek
2 miesiące temu
Dobra mortadela była w Żabce w Józefosławiu.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić