Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!

1

Na święta lodówka pełna i zastanawiasz się, co przygotować na dni poświąteczne? Z deserów idealnie nada się miodownik - ciasto, które z czasem zyskuje na smaku. Jeśli zrobisz je dzisiaj - spokojnie będzie można nim poczęstować gości w Sylwestra.

Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!
Miodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniu (AKPA, Pixabay, Filip Radwański)

Miodownik to ciasto popularne w krajach Europy południowej i wschodniej. W różnych miejscach ma różne nazwy, różni się też niektórymi składnikami i ich proporcjami. Jednak zawsze oznacza warstwowe ciasto z dodatkiem miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Miodownik najlepiej przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem - aby smaki się połączyły a blaty skruszały. Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Ewa Wachowicz.

Miodownik według Ewy Wachowicz - składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Miodownik według Ewy Wachowicz - sposób przyrządzenia:

  • Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
  • Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
  • Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.

I gotowe! Wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową.

Jak przechowywać miodownik? W chłodzie, najlepiej w lodówce, owinięty folią. Tak spakowane ciasto wytrzyma spokojnie kilka tygodni i z każdym dniem będzie coraz smaczniejsze! Pamiętajcie, by je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić