Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!

Na święta lodówka pełna i zastanawiasz się, co przygotować na dni poświąteczne? Z deserów idealnie nada się miodownik - ciasto, które z czasem zyskuje na smaku. Jeśli zrobisz je dzisiaj - spokojnie będzie można nim poczęstować gości w Sylwestra.

Miodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniuMiodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniu
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay | Filip Radwański

Miodownik to ciasto popularne w krajach Europy południowej i wschodniej. W różnych miejscach ma różne nazwy, różni się też niektórymi składnikami i ich proporcjami. Jednak zawsze oznacza warstwowe ciasto z dodatkiem miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Miodownik najlepiej przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem - aby smaki się połączyły a blaty skruszały. Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Ewa Wachowicz.

Miodownik według Ewy Wachowicz - składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Miodownik według Ewy Wachowicz - sposób przyrządzenia:

  • Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
  • Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
  • Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.

I gotowe! Wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową.

Jak przechowywać miodownik? W chłodzie, najlepiej w lodówce, owinięty folią. Tak spakowane ciasto wytrzyma spokojnie kilka tygodni i z każdym dniem będzie coraz smaczniejsze! Pamiętajcie, by je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę