Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!

1

Na święta lodówka pełna i zastanawiasz się, co przygotować na dni poświąteczne? Z deserów idealnie nada się miodownik - ciasto, które z czasem zyskuje na smaku. Jeśli zrobisz je dzisiaj - spokojnie będzie można nim poczęstować gości w Sylwestra.

Miodownik przepisu Ewy Wachowicz - zrób go teraz, zjedz w Sylwestra!
Miodownik bardzo długo zachowuje świeżość, można go serwować nawet tygodnie po upieczeniu (AKPA, Pixabay, Filip Radwański)

Miodownik to ciasto popularne w krajach Europy południowej i wschodniej. W różnych miejscach ma różne nazwy, różni się też niektórymi składnikami i ich proporcjami. Jednak zawsze oznacza warstwowe ciasto z dodatkiem miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Miodownik najlepiej przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem - aby smaki się połączyły a blaty skruszały. Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Ewa Wachowicz.

Miodownik według Ewy Wachowicz - składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Miodownik według Ewy Wachowicz - sposób przyrządzenia:

  • Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
  • Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
  • Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.

I gotowe! Wystudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową.

Jak przechowywać miodownik? W chłodzie, najlepiej w lodówce, owinięty folią. Tak spakowane ciasto wytrzyma spokojnie kilka tygodni i z każdym dniem będzie coraz smaczniejsze! Pamiętajcie, by je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wymowny gest papieża Franciszka w Rzymie. Wideo poruszyło internautów
Michał Probierz spiął się z dziennikarzem. "Nie może pan wciskać kitu"
Dostrzegł go w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Na naukę nigdy nie jest za późno. Erasmus otwiera się na seniorów
500 zł mandatu za kwiaty na balkonie? Na to trzeba uważać
Papież Franciszek opuścił szpital. Czeka go długa rekonwalescencja
Wypadek w Katowicach. Kierowca autobusu wypadł przez okno
"Byli żądni przygód". Rodzina Muska przez 10 lat spędzała wakacje w ten sam sposób
Atak dronów na Kijów. Trzy ofiary śmiertelne, w tym małe dziecko
Szok w Bydgoszczy. Odmówiono jej wynajmu, bo "jest za stara"
"Zobaczył dwie kobiety leżące bez ruchu". Ogromna tragedia w Katowicach
Samolot roztrzaskał się na pokazie lotniczym. Wideo krąży w sieci
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić