Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Mozzarella in carrozza. Włoska przekąska w 20 minut

7

Mozzarella in carrozza to przystawka niesłychanie popularna w kuchni neapolitańskiej. Swoją prostotą i smacznymi składnikami z pewnością podbije wasze serca.

Mozzarella in carrozza. Włoska przekąska w 20 minut
Mozzarella in carrozza to włoska przekąska, która zagości w waszych domach na dłużej. (YouTube, GialloZafferano)

Wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania mozzarelli in carrozza, dostaniecie w większości sklepów. Ta smaczna przekąska świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach lub kolacji ze znajomymi. Przygotowanie tego smakołyku zajmuje 25 minut.

Mozzarella in carrozza. Potrzebne składniki:

  • 250 gramów mozzarelli (2 kulki)
  • 350 gramów kromek chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 200 gramów bułki tartej
  • 100 gramów mąki
  • 2 litry oleju roślinnego (do smażenia)

Mozzarella in carrozza. Sposób przygotowania:

  • Z kromek chleba odkrój boki tak, żeby powstał prostokąt
  • Odsącz mozzarelle z solanki i pokrój w plastry
  • Plastry mozzarelli ułóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć je z nadmiaru wody (powtórz czynność jeśli będzie to konieczne)
  • Na chlebie ciasno ułóż mozzarellę, ale uważaj, żeby nie wystawała poza chleb
  • Całość posyp odrobiną soli
  • Przykryj wszystko drugą kromką i mocno dociśnij
  • Każdą kromkę pokrój na 4 części
  • W głębokim talerzu rozbij jajka, na płytki talerz wysyp mąkę i na kolejny płytki talerz wysyp bułkę tartą
  • Obtocz minikromki w mące, jajku i na końcu bułce tartej
  • W wysokim garnku rozgrzej olej roślinny
  • Do dobrze rozgrzanego oleju wrzuć po kilka sztuk minikanapeczek
  • Smaż przez ok. 2 minuty

I gotowe! Mozzarella in carrozza podajemy zaraz po usmażeniu.

Zobacz także: Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić