Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Na porcję wydasz tylko 5 zł. Tani obiad wg Katarzyny Bosackiej

9

W czasach szalejącej inflacji pomysły na tanie i sycące obiady są na wagę złota. Z takich przepisów słynie Katarzyna Bosacka, która jak nikt inny potrafi skomponować pyszne danie z zaledwie kilku składników. Jej szybkimi i prostymi gołąbkami bez zawijania naje się cała rodzina, a zrobienie jednej porcji to koszt zaledwie 5 zł!

Na porcję wydasz tylko 5 zł. Tani obiad wg Katarzyny Bosackiej
Przepis na gołąbki bez zawijania wg Katarzyny Bosackiej (YouTube)

Drastyczny wzrost cen produktów spożywczych zmusił wiele osób do oszczędzania i zrezygnowania z wielu przyjemności. Na szczęście istnieją sposoby, by móc smacznie się najeść za niewielkie pieniądze, trzeba tylko trochę pokombinować. Mistrzynią w tym jest Katarzyna Bosacka. Dziennikarka specjalizująca się w tematach żywieniowych zaproponowała przepis na gołąbki bez zawijania. Porcja tego pysznego, sycącego dania kosztuje mniej więcej 5 zł. Nic, tylko się zajadać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego np. z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Ćwiartka małej białej kapusta
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki majeranku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Ćwiartka małej białej kapusty
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • Sól, pieprz cukier

Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
  • Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę i podsmaż, aż zmięknie
  • Przecier pomidorowy zagotuj z wodą, dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru. Do tak przygotowanego sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ćwiartkę posiekanej kapusty oraz kaszę
  • Mięso wymieszaj w misce z surowym jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem
  • Do mięsa dorzuć posmażoną cebulę z kapustą i kaszą
  • Wszystko wymieszaj, z masy uformuj pulpety i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz w 170 st. C przez ok. 30 minut
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 06.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie Arabowie i nie Węgrzy. Teraz oni zalewają Zakopane. Słychać ich wszędzie
To miejsce to "nowe Krupówki". Jest taniej i bez kiczu?
Skandal na Śląsku. Ksiądz oferował niezobowiązujące spotkania
Lekarz zrobił tomografię swojemu kotu. Teraz ma poważne problemy
Watykan informuje. Papież Franciszek jest chory
Dobra wiadomość dla astronautów. NASA przyspieszy ich powrót
Salt Bae poleci na mundial, ale złożył przyrzeczenie
Kontrowersyjna wystawa na uniwersytecie. W centrum Matka Boska
Co oni tu robią? Legendarni piłkarze zostali aktorami
15-letni Wojtek odebrał sobie życie. Prokuratura sprawdza, czy chłopiec był nękany
Pilot zrobił to w trakcie lotu. Pasażerowie od razu chwycili za telefony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić