Na porcję wydasz tylko 5 zł. Tani obiad wg Katarzyny Bosackiej

9

W czasach szalejącej inflacji pomysły na tanie i sycące obiady są na wagę złota. Z takich przepisów słynie Katarzyna Bosacka, która jak nikt inny potrafi skomponować pyszne danie z zaledwie kilku składników. Jej szybkimi i prostymi gołąbkami bez zawijania naje się cała rodzina, a zrobienie jednej porcji to koszt zaledwie 5 zł!

Na porcję wydasz tylko 5 zł. Tani obiad wg Katarzyny Bosackiej
Przepis na gołąbki bez zawijania wg Katarzyny Bosackiej (YouTube)

Drastyczny wzrost cen produktów spożywczych zmusił wiele osób do oszczędzania i zrezygnowania z wielu przyjemności. Na szczęście istnieją sposoby, by móc smacznie się najeść za niewielkie pieniądze, trzeba tylko trochę pokombinować. Mistrzynią w tym jest Katarzyna Bosacka. Dziennikarka specjalizująca się w tematach żywieniowych zaproponowała przepis na gołąbki bez zawijania. Porcja tego pysznego, sycącego dania kosztuje mniej więcej 5 zł. Nic, tylko się zajadać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego np. z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Ćwiartka małej białej kapusta
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki majeranku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Ćwiartka małej białej kapusty
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • Sól, pieprz cukier

Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
  • Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę i podsmaż, aż zmięknie
  • Przecier pomidorowy zagotuj z wodą, dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru. Do tak przygotowanego sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ćwiartkę posiekanej kapusty oraz kaszę
  • Mięso wymieszaj w misce z surowym jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem
  • Do mięsa dorzuć posmażoną cebulę z kapustą i kaszą
  • Wszystko wymieszaj, z masy uformuj pulpety i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz w 170 st. C przez ok. 30 minut
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić