o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Aldona Brauła
|

Kotlet schabowy inaczej. Jeden składnik odmieni cały obiad

4
Podziel się

Kotlety schabowe z tego przepisu będą delikatne, kruche i soczyste. To doskonały pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu, a ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż zrobienie klasycznej wersji.

Kotlet schabowy inaczej. Jeden składnik odmieni cały obiad
(Pixabay)
bECtjJJx

Kotlety schabowe przygotowane według tego przepisu będą przyjemną odmianą na niedzielny obiad. Prosta marynata sprawi, że delikatne i soczyste mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Kotlety schabowe. Potrzebne składniki:

  • kilogram schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Czytaj także: Wegetariańska wersja pasztetu. Przepis na pasztet z cukinii

Kotlety schabowe. Sposób przygotowania:

  • schab pokrój na 2 cm plastry i lekko rozbij tłuczkiem
  • każdy kotlet posyp pieprzem i solą
  • do miski dodaj jajka, majonez oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj
  • kotlety włóż do przygotowanej marynaty. Aby schabowe były jeszcze lepsze można je zostawić w marynacie na kilka godzin
  • na duży talerz wyspy bułkę tartą i obtocz mięso z każdej strony
  • tak przygotowane kotlety smaż do momentu aż panierka się zarumieni

I gotowe! Jeśli nowa wersja kotletów schabowych przypadła ci do gustu to spróbuj także marchewkowych kopytek oraz bananowych klusek.

bECtjJJz
Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bECtjJKa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Schef Amaro
8 miesięcy temu
Polecam uzycie zamiast bulki tartej zwyklej maki kukurydzianej. Rewelacja! Chrupiące, piekny kolor i bez glutenu😀!
Faaaaz
rok temu
Grunt, to smazyc kotlety na patelni z dobra iloscia tluszczu, na srednim ogniu, tylko raz z jednej strony, tak dwie minutki z jednej strony, dwie z drugiej i na talerz od razu. Wtedy beda najlepsze. Kotletow nie mozna smazyc za dlugo, bo wyjda podeszwy. To samo mozna zrobic z karkowka, ale trzeba ja lepiej wczesniej zmacerowac, schabu nie trzeba, no i smazy sie je nieco dluzej, ale tak po trzy minuty z kazdej strony i tyle. Po przekrojeniu mieso ma byc takie, ze po nacisnieciu ma z niego isc woda. Jesli nie leci, to juz sa przesmazone.
Chef
rok temu
Majonez przed smażeniem🤦
bECtjJKb
Smacznego
rok temu
Polecam uzycie zamiast bulki tartej zwyklej maki kukurydzianej. Rewelacja! Chrupiące, piekny kolor i bez glutenu😀!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić