Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Kotlet schabowy inaczej. Jeden składnik odmieni cały obiad

5

Kotlety schabowe z tego przepisu będą delikatne, kruche i soczyste. To doskonały pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu, a ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż zrobienie klasycznej wersji.

Kotlet schabowy inaczej. Jeden składnik odmieni cały obiad
(Pixabay)

Kotlety schabowe przygotowane według tego przepisu będą przyjemną odmianą na niedzielny obiad. Prosta marynata sprawi, że delikatne i soczyste mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Kotlety schabowe. Potrzebne składniki:

  • kilogram schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Czytaj także: Wegetariańska wersja pasztetu. Przepis na pasztet z cukinii

Kotlety schabowe. Sposób przygotowania:

  • schab pokrój na 2 cm plastry i lekko rozbij tłuczkiem
  • każdy kotlet posyp pieprzem i solą
  • do miski dodaj jajka, majonez oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj
  • kotlety włóż do przygotowanej marynaty. Aby schabowe były jeszcze lepsze można je zostawić w marynacie na kilka godzin
  • na duży talerz wyspy bułkę tartą i obtocz mięso z każdej strony
  • tak przygotowane kotlety smaż do momentu aż panierka się zarumieni

I gotowe! Jeśli nowa wersja kotletów schabowych przypadła ci do gustu to spróbuj także marchewkowych kopytek oraz bananowych klusek.

Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić