Najlepsze ogórki małosolne. Przepis zdradza Adam Małysz

12

Adam Małysz od lat cieszy się ogromną sympatią Polaków i chociaż zakończył karierę sportową, to nadal pozostaje w stałym kontakcie ze swoimi fanami. Ostatnio podzielił się z nimi swoim "sekretem", czyli doskonałym przepisem na ogórki małosolne.

Najlepsze ogórki małosolne. Przepis zdradza Adam Małysz
Ogórki małosolne (AKPA, Pixabay)

Adam Małysz to jeden z najwybitniejszych polskich sportowców, należący do grona najlepszych skoczków narciarskich na świecie. Chociaż skończył już swoją sportową karierę to nie zniknął z mediów i nadal jest w stałym kontakcie z fanami. Regularnie udziela się w mediach społecznościowych. Ostatnio zamieścił tam przepis na ogórki małosolne. Przyznał, że te bardzo dobrze mu wychodzą i są idealnym dodatkiem do letniego grilla.

Ogórki małosolne. Potrzebne składniki:

  • 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepsze)
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • czosnek cały (częściowo pokrojony, a częściowo obrany na żabki),
  • chrzan
  • papryczka chili (jeśli ktoś lubi ostrzejsze - pokroić i dodać)

Ogórki małosolne. Sposób przygotowania:


  • ogórki umyj w zimnej wodzie i zalej również zimną wodą
  • pozostaw na 2-3 godziny
  • zagotuj 3 litry wody, dodaj soli
  • zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia
  • do słoja wkładaj (na przemian): ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę, koper
  • zalej ostudzoną wodą, zakręć słoje i pozostaw na 2-3 dni.

Gotowe. Smacznego! Adam Małysz przyznał, że czasem nie czeka kilku dni, aż ogórki będą gotowe i zjada je już na drugi dzień. Takie też są bardzo smaczne.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić