Najsłynniejszy polski deser filmowy. Krem sułtański rodem z PRL

28

Krem sułtański to obok wuzetki jeden z najpopularniejszych deserów z czasów PRL. Nic dziwego - jest przepyszny, a w dodatku pięknie się prezentuje. Został rozsławiony za sprawą kultowej produkcji Andrzeja Kondratiuka "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 roku. Musicie spróbować przygotować go w domu, naprawdę warto!

Najsłynniejszy polski deser filmowy. Krem sułtański rodem z PRL
Przepis na krem sułtański (Paulita Wita, YouTube)

W czasach PRL-u tym deserem zajadali się wszyscy. Krem sułtański był obowiązkową pozycją w menu każdej polskiej kawiarni, co doskonale obrazuje legendarny film "Dziewczyny do wzięcia". Swoją nazwę zawdzięcza dużej ilości rodzynek sułtańskich, które w czasach Gierka były towarem pożądanym. Warto wrócić do tego przepisu, gdyż deser jest naprawdę pyszny i niezwykle efektowny.

Przepis na krem sułtański. Potrzebne składniki

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml rumy
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g pokruszonych bez

Przepis na krem sułtański. Sposób przygotowania

  • Rodzynki namocz w rumie i odstaw na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc
  • Śmietanę ubij na sztywno, a na koniec ubijania dodaj do niej cukier puder
  • Ubitą śmietanę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao oraz rodzynki, wymieszaj.
  • Przygotuj pucharki: na dno wyłóż krem kakaowy, a na górę bitą śmietaną. Możesz to zrobić łyżką, ale lepszy efekt uzyskasz stosując rękaw cukierniczy
  • Wierzch deseru udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami

Banalnie proste, prawda? Krem sułtański najlepiej smakuje schłodzony. Możesz udekorować go dodatkowo według gustu, np. pokruszonymi ciasteczkami czy prażonymi migdałami, świeże owoce także będą pasować. Smacznego!

Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić