W czasach PRL-u tym deserem zajadali się wszyscy. Krem sułtański był obowiązkową pozycją w menu każdej polskiej kawiarni, co doskonale obrazuje legendarny film "Dziewczyny do wzięcia". Swoją nazwę zawdzięcza dużej ilości rodzynek sułtańskich, które w czasach Gierka były towarem pożądanym. Warto wrócić do tego przepisu, gdyż deser jest naprawdę pyszny i niezwykle efektowny.
Przepis na krem sułtański. Potrzebne składniki
- 500 ml zimnej śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml rumy
- 1 łyżka kakao
- 100 g pokruszonych bez
Przepis na krem sułtański. Sposób przygotowania
- Rodzynki namocz w rumie i odstaw na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc
- Śmietanę ubij na sztywno, a na koniec ubijania dodaj do niej cukier puder
- Ubitą śmietanę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao oraz rodzynki, wymieszaj.
- Przygotuj pucharki: na dno wyłóż krem kakaowy, a na górę bitą śmietaną. Możesz to zrobić łyżką, ale lepszy efekt uzyskasz stosując rękaw cukierniczy
- Wierzch deseru udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Przepis na marchewkę z groszkiem
Banalnie proste, prawda? Krem sułtański najlepiej smakuje schłodzony. Możesz udekorować go dodatkowo według gustu, np. pokruszonymi ciasteczkami czy prażonymi migdałami, świeże owoce także będą pasować. Smacznego!