Naleśniki z ruskim nadzieniem - pyszne i prostsze niż pierogi

24

Jeśli uwielbiacie pierogi ruskie, ten przepis jest dla Was. Naleśniki z nadzieniem ruski są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu i są świetną alternatywą dla pracochłonnych pierogów.

Naleśniki z ruskim nadzieniem - pyszne i prostsze niż pierogi
Naleśniki z nadzieniem ruskim (Getty Images)

Naleśniki z nadzieniem ruskim to przepis idealny dla osób, które nie mają czasu na lepienie pierogów, a uwielbiają smak tej tradycyjnej potrawy. Ten pyszny farsz przypomni Wam smakiem ukochaną babciną kuchnię.

Przepis na naleśniki z ruskim nadzieniem. Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz

Przepis na naleśniki z ruskim nadzieniem. Sposób przygotowania

Ciasto (wychodzi ok. 15 naleśników):

  • Jajka, mleko, mąkę i olej zmiksuj. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, do uzyskania masy konsystencją przypominającą gęstą śmietaną
  • Odstaw na 5-10 minutj
  • Smaż na suchej patelni lub na odrobinie oleju

Farsz:


  • Ziemniaki ugotuj
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju
  • Ugotowane ziemniaki zmiel lub ubij tłuczkiem razem z twarogiem
  • Dodaj podsmażoną cebulę
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Naleśniki nasmaruj farszem i złóż w "trójkąciki"

Gotowe naleśniki można dodatkowo podsmażyć na oleju lub maśle, by były chrupiące. Dobrze smakują podawane ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem lub ze skwarkami. Można je również podpiec z serem żółtym. Smacznego!


Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić