Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na mięsne babeczki. Wytrawny posiłek na obiad lub kolację

1
Podziel się:

Babeczki "na słodko" są popularnym deserem. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że równie pysznie smakują w wydaniu wytrawnym, czyli z warzywami i mięsem. Sprawdzą się jako pożywny obiad lub – w wersji bez dodatków – jako lekka i zdrowa kolacja.

Przepis na mięsne babeczki. Wytrawny posiłek na obiad lub kolację
Przepis na mięsne babeczki jest prosty, a ostateczny efekt – przepyszny. (Getty Images)

Mimo swojej nazwy mięsne babeczki mogą być spożywane zarówno przez miłośników tradycyjnej kuchni, jak i przez wegan czy wegetarian. Wystarczy, że zastąpią oni główny składnik, czyli mięso, roślinnym wariantem – koniecznie wcześniej rozdrobionym lub zmielonym. Ta sama zasada dotyczy także sera czy jajek.

Przepis na mięsne babeczki: potrzebne składniki

  • pół kilo mięsa mielonego (dowolnego rodzaju)
  • ser mozzarella
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • szczypiorek w takiej ilości, aby posypać gotowe babeczki
  • duży pomidor
  • czerwona papryka

Przepis na mięsne babeczki: sposób przygotowania

  • Zanim przystąpisz do przygotowywania babeczek, zaopatrz się w specjalną formę do ich pieczenia lub w specjalne foremki.
  • Umyj, a następnie drobno posiekaj szczypiorek. Umieść go w misce i dodaj mięso mielone. Dopraw składniki solą i pieprzem, oraz dokładnie wymieszaj.
  • Umyj i obierz pomidor oraz paprykę. Pokrój je w kostkę i dodaj do zawartości miski. Całość wymieszaj.
  • Do oddzielnego naczynia wbij jajka i roztrzep je lekko. Umieść mięso z warzywami i przyprawami w foremkach - tak, aby wypełniały około 2/3 miejsca.
  • Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie wylej odrobinę masy jajecznej na wierzzch babeczek.
  • Babeczki należy piec przez około 40-45 minut. W trakcie oczekiwania zetrzyj ser mozzarella tak, by później posypać nim już gotową przekąskę.

Zanim zaczniesz jeść babeczki, odczekaj kilka minut, żeby zdążyły ostygnąć. Przed podaniem posyp ich wierzch mozzarellą.

Zobacz także: Zobacz też: Alternatywa dla pączków. Prosty i łatwy przepis, gotowy w 20 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
Jerry
rok temu
W polskiej kuchni, jak tylko coś jest zapiekane to koniecznie musi być posypane serem.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić