Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka

Kopytka to jedne z naszych dań "narodowych". Niewiele osób jednak umie je zrobić tak, jak nasze babcie. A wystarczy... nie przesadzać z jednym składnikiem. O co chodzi?

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Idealne kopytka nie mogą być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. I o ile te pierwsze rzadko się zdarzają, tak te drugie to prawdziwa zmowa. Okazuje się jednak, że wystarczy nie przesadzić z ilością mąki pszennej.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw.

Idealne kopytka. Potrzebne składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
  • 1 średnie lub małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Idealne kopytka. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
  • Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.
  • Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej.
  • Będzie to około 230 gramów mąki.
  • Wyłóż gładką masę ziemniaczaną.
  • Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko.
  • Dodaj też płaską łyżeczkę soli.
  • Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
  • Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek.
  • Masa powinna być bardzo plastyczna.
  • Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz.
  • Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.
  • Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania.
  • W dużym garnku można już zacząć gotować wodę.
  • Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
  • Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm.
  • Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.
  • Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką.
  • Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
  • Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka.
  • Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
  • Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
  • W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.

I gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski