Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka

2

Kopytka to jedne z naszych dań "narodowych". Niewiele osób jednak umie je zrobić tak, jak nasze babcie. A wystarczy... nie przesadzać z jednym składnikiem. O co chodzi?

Nie przesadź z tym składnikiem. Przepis na idealne kopytka
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Idealne kopytka nie mogą być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. I o ile te pierwsze rzadko się zdarzają, tak te drugie to prawdziwa zmowa. Okazuje się jednak, że wystarczy nie przesadzić z ilością mąki pszennej.

Poza tym podczas przygotowywania kopytek ważne jest również użycie odpowiednich ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi (ziemniaki typu C). Należą do nich m.in. Ibis, czy Gustaw.

Idealne kopytka. Potrzebne składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
  • 1 średnie lub małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Idealne kopytka. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
  • Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde.
  • Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej.
  • Będzie to około 230 gramów mąki.
  • Wyłóż gładką masę ziemniaczaną.
  • Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko.
  • Dodaj też płaską łyżeczkę soli.
  • Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
  • Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek.
  • Masa powinna być bardzo plastyczna.
  • Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz.
  • Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.
  • Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania.
  • W dużym garnku można już zacząć gotować wodę.
  • Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
  • Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm.
  • Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.
  • Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką.
  • Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie.
  • Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka.
  • Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund.
  • Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
  • W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić