Nie tylko jarzynowa. Sałatka Ewy Wachowicz podbije wielkanocny stół

4

Święta bez sałatki jarzynowej są niemożliwe? O tym, że warto sięgać po nowości także w trakcie tradycyjnych spotkań przekonuje Ewa Wachowicz. Słynna restauratorka przedstawia przepis na wielkanocną sałatkę bez dodatku warzyw z rosołu.

Nie tylko jarzynowa. Sałatka Ewy Wachowicz podbije wielkanocny stół
sałatka na święta wielkanocne (AKPA, Adobe Stock)

Sałatka jarzynowa uważana jest w Polsce za królową stołu w trakcie wszystkich świąt. Warto jednak przełamać smak miłośników majonezu i zaserwować im w trakcie zbliżającej się Wielkanocy jakąś alternatywę.

Pomocny może być tutaj przepis na majonezową sałatkę według Ewy Wachowicz. Pełna chrupiących warzyw kombinacja jajek i ananasa zaskoczy biesiadników w trakcie wielkanocnego śniadania.

Sałatka wielkanocna według Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 por,
  • 2 słoiczki selera konserwowego marynowanego,
  • 1 mała puszka ananasa,
  • majonez - ok. pół szklanki (8 łyżek),
  • sól, pieprz - do smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zupa szczawiowa w nowej wersji

Sałatka wielkanocna według Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:

  • Jaja ugotuj na twardo, odstaw do ostygnięcie.
  • Pora odcedź z zalewy i sparz wrzątkiem by pozbyć się zalewy i lekko zmiękczyć warzywo. Poszatkuj go na drobno i wrzuć do miski.
  • Z puszki wyjmij kilka plastrów ananasa. Ilość owocu zależna jest od indywidualnych smaków gości. Jeśli chcesz by twoja sałatka miała bardziej słodki posmak, dodaj więcej owocu. Standardowa ilość przy tych składnikach, to 3-4 plastry ananasa w syropie. Owoc odcedź i pokrój w centymetrowe kawałki. Dorzuć do pora.
  • Wystudzone jaja obierz ze skorupek i pokrój na drobno. Dodaj do reszty składników.
  • Wymieszaj z majonezem, dodaj przyprawy.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić