Przepis na jajeczne babeczki. Nie tylko na Wielkanoc
Jajka to podstawa zdrowego i pożywnego śniadania. Jedzone w postaci klasycznej jajecznicy, omletu czy pasty mogą jednak znudzić się nawet największym fanom. Z pomocą przychodzi ten przepis. Jajeczne muffinki z dodatkiem ulubionych warzyw to całkiem nowy pomysł na fantazyjne posiłek.
Babeczki z jajek to świetny patent na czyszczenie lodówki. Idealnie można je łączyć z resztkami warzyw lub innymi dodatkami jak końcówka żółtego sera czy okrawki wędzonego łososia.
W takim wydaniu babeczki z jajek sprawdzą się jako idealne śniadanie. Warto jednak zaserwować je także przy innej okazji. Z dodatkiem świeżych ziół, pomidora czy kiełków idealnie sprawdzą się w charakterze eleganckiej przekąski.
Czytaj także: Latte z buraka. Ten przepis podbija sieć!
Przepis na jajeczne muffinki. Potrzebne składniki:
- 3-4 jajka
- dwie łyżki mleka
- kawałek sera do starcia
- przyprawy: sól, pieprz. ostra papryka
- resztki ulubionych warzyw: cukinia, rzodkiewka, oliwki, ogórek
- kawałki wędlin lub wędzonych ryb (plasterek szynki, suchej kiełbasy lub łososia)
- olej lub oliwa
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna szarlotka z cynamonem
Przepis na jajeczne muffinki. Sposób przygotowania:
- warzywa i inne dodatki pokrój na drobne kawałki. zetrzyj ser żółty. wędliny pokrój w paski
- jajka wbij do miski, połącz z mlekiem i ubij na jednolitą masę przy użyciu miksera, trzepaczki lub zwykłego widelca
- jajeczną masę dopraw do smaku mielonymi przyprawami (jeżeli lubisz inny zestaw przypraw niż sugerowane w przepisie, śmiało dosyp je do masy)
- dodaj warzywa i kawałki wędlin, wsyp starty ser
- foremki do muffinek wysmaruj olejem. Wlej masę z dodatkami do każdej
- zapiekaj około kwadransa w temperaturze 180 stopni, aż do ścięcia się masy