Skórka od banana ma więcej zastosowań, niż mogło nam się wydawać! Oprócz tego, że ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia (dlatego świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do maseczek na twarz), dobrze nawozi ziemią pod kwiatki, pomaga wyczyścić zabrudzenia, to jeszcze jest jadalna! To częsty dodatek stosowany w kuchni afrykańskiej.
Przepis na smażoną skórkę od banana. Składniki:
- skórka z jednego, dojrzałego banana
- łyżeczka oleju
- łyżeczka sosu bbq
- pół łyżeczki musztardy
- ostra papryka
- wędzona papryka
Czytaj także: Przepis, który podbił TikToka. Musisz tego spróbować!
Przepis na smażoną skórkę od banana. Wykonanie:
- Skórkę dokładnie oczyść, pozbądź się za pomocą widelca białej części
- Pokrój w drobne paski
- Z oleju, sosu bbq, musztardy i papryk stwórz sos - wszystko wymieszaj razem
- Do sosu dodaj skórkę
- Smaż przez ok 7 min często mieszając
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler. Najlepszy przepis
Tak przygotowana skórka będzie super dodatkiem do innych dań. Pasuje do mięs, burgerów czy kanapek. Są też tacy, którzy uważają, że to super dodatek do frytek.