Nie wyrzucaj skórki od banana! Nie uwierzysz, co można z niej zrobić

23

Choć w Polsce skórkę od banana raczej każdy wyrzuca, w wielu rejonach świata skórka jest przygotowywana i zjadana. Warto spróbować!

Nie wyrzucaj skórki od banana! Nie uwierzysz, co można z niej zrobić
Co zrobić ze skórką od banana? (Pixabay)

Skórka od banana ma więcej zastosowań, niż mogło nam się wydawać! Oprócz tego, że ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia (dlatego świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do maseczek na twarz), dobrze nawozi ziemią pod kwiatki, pomaga wyczyścić zabrudzenia, to jeszcze jest jadalna! To częsty dodatek stosowany w kuchni afrykańskiej.

Przepis na smażoną skórkę od banana. Składniki:

  • skórka z jednego, dojrzałego banana
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka sosu bbq
  • pół łyżeczki musztardy
  • ostra papryka
  • wędzona papryka

Przepis na smażoną skórkę od banana. Wykonanie:

  • Skórkę dokładnie oczyść, pozbądź się za pomocą widelca białej części
  • Pokrój w drobne paski
  • Z oleju, sosu bbq, musztardy i papryk stwórz sos - wszystko wymieszaj razem
  • Do sosu dodaj skórkę
  • Smaż przez ok 7 min często mieszając

Tak przygotowana skórka będzie super dodatkiem do innych dań. Pasuje do mięs, burgerów czy kanapek. Są też tacy, którzy uważają, że to super dodatek do frytek.

Zobacz także: Niezawodne sposoby na idealną bitą śmietanę. Teraz zawsze się uda
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić