Niemcy się nim objadają w święta. Przepis na Osterbrot

4

Osterbrot, czyli niemiecki chlebek wielkanocny to jedno z tradycyjnych dań na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Zazwyczaj jada się go na obiad, podwieczorek lub kolację. Jest mięciutki, słodki i bardzo pyszny! Można dodać do niego ulubione dodatki, co jeszcze bardziej podkreśli jego smak!

Niemcy się nim objadają w święta. Przepis na Osterbrot
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Chlebek wielkanocny, a raczej osterbrot bardziej przypomina polską chałkę, aniżeli tradycyjny chleb. Jest słodki, miękki i uwielbiają go nawet dzieci. Przygotowanie nie zajmuje długo, a z pewnością będzie urozmaiceniem na niejednym polskim stole. Wypróbuj go u siebie, goście będą wniebowzięci!

Chlebek wielkanocny osterbrot. Składniki:

  • 500 ml mleka (letniego)
  • 80 g drożdży
  • 120 g tłuszczu (oryginalnie: smalec wymieszany z margaryną)
  • 120 g cukier
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • rum
  • cytryna
  • trochę białego wina
  • 1,2 kg pszennej mąki
  • 1,50 łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • dowolne dodatki: np. płatki migdałów

Chlebek wielkanocny osterbrot. Wykonanie:

  • Mleko, drożdże, tłuszcz, cukier, jajko, żółtka i dodatki smakowe (bez soli!) wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Następnie dodać mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.
  • Włożyć je do naczynia, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.
  • Po ponownym wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i formować następnie bochenki lub strucle.
  • Umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  • Posmarować następnie wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać dodatkami i piec ok. 40 min. w temperaturze 180 °C.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić