Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Niezwykłe właściwości czekolady. Jest tylko jeden problem

14

Naukowcy w Uniwersytetu Harvarda odkryli, że czekolada nawet o 25 proc. może zmniejszyć ryzyko ciężkich chorób serca.

Niezwykłe właściwości czekolady. Jest tylko jeden problem
(iStock.com)

Problem jednak w tym, że trzeba jej jeść naprawdę dużo. By prozdrowotne związki rzeczywiście działały na nasz organizm, musi to być przynajmniej sześć tabliczek tygodniowo. Rzecz w tym, że jedząc tyle słodyczy z pewnością utyjecie, nie mówiąc już o stanie zębów.

Badanie przeprowadzono na 50 tys. mężczyzn i kobiet w różnym wieku. To właśnie u panów zauważono największe działanie czekolady w przeciwdziałaniu migotaniu przedsionków. Porównywano ich z tymi, którzy zupełnie unikają słodyczy - donosi "National Post".

Czekolada ma słabszy wpływ na kobiety. U nich prawdopodobieństwo choroby zmniejszało się o 21 proc. Jednak dawka, jaką powinny przyswajać, by to osiągnąć, to jedynie tabliczka czekolady tygodniowo. To o 5 mniej od panów.

Zauważyliśmy, że ludzie, którzy zupełnie nie jedli słodyczy byli najmniej zdrowi. Mieli najwyższe ciśnienie krwi, a także najwyższe poziomy cholesterolu - komentuje Dr. Gavin Sandercock, jeden z twórców badania.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić