Odrywasz je z truskawek i wyrzucasz? To ogromny błąd

3

Trwa sezon truskawkowy. W związku z tym te pyszne owoce coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Przygotowując je do zjedzenia, większość osób odcina i wyrzuca szypułki. Tymczasem okazuje się, że jest to wielki błąd.

Odrywasz je z truskawek i wyrzucasz? To ogromny błąd
Truskawka (Pixabay)

Truskawki pojawiają się na stołach pod rozmaitymi postaciami. Jeżeli chodzi o serwowanie tych owoców, to ograniczeniem jest tak naprawdę tylko wyobraźnia. Można zdecydować się na najprostszą formę i po prostu postawić umyte truskawki na stole.

Ale można też wysilić się nieco mocniej. Nie brakuje takich, którzy przyrządzają koktajle truskawkowe, sałatki owocowe, drożdżówki z truskawkami czy też ciasta z truskawkami.

Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Zazwyczaj przed ich zjedzeniem odcinamy szypułki, a następnie wyrzucamy do kosza. Czy to właściwe postępowanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Wyjątkowy region Chorwacji. "Tam nie może brakować atrakcji"

Brytyjska dietetyczka i absolwentka University of Surrey Lily Soutter uważa, że to wielki błąd. Przeprowadzone przez nią badania wskazują na to, że do diety jak najbardziej warto włączyć nie tylko czerwoną, ale również i zieloną część truskawek.

Mniej znany jest fakt, że szypułki także zawierają przeciwutleniacze - przekazała badaczka, cytowana przez leicestermercury.co.uk.

Szypułki chronią więc przed działaniem wolnych rodników. To oznacza, że spowalniają procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a także na odporność organizmu.

Dotyczy to przede wszystkim świeżych listków. Te starsze mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych.

Jak jeść szypułki od truskawek?

Truskawki mają w sobie bardzo dużo witaminy C. Zjedzenie około 80 gramów tych owoców pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na wspomnianą witaminę.

Truskawki z szypułkami można jeść na surowo. Są jednak też inne propozycje, które warto rozważyć.

Szypułki możesz wykorzystywać do robienia koktajli. W przypadku truskawkowego napoju po prostu zmiksuj całe owoce, bez ich wcześniejszego obierania. Sprawdzą się także jako dodatek do koktajli warzywnych oraz sałatek - podkreśla serwis kobieta.gazeta.pl.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić