Odrywasz je z truskawek i wyrzucasz? To ogromny błąd

Trwa sezon truskawkowy. W związku z tym te pyszne owoce coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Przygotowując je do zjedzenia, większość osób odcina i wyrzuca szypułki. Tymczasem okazuje się, że jest to wielki błąd.

TruskawkaTruskawka
Źródło zdjęć: © Pixabay

Truskawki pojawiają się na stołach pod rozmaitymi postaciami. Jeżeli chodzi o serwowanie tych owoców, to ograniczeniem jest tak naprawdę tylko wyobraźnia. Można zdecydować się na najprostszą formę i po prostu postawić umyte truskawki na stole.

Ale można też wysilić się nieco mocniej. Nie brakuje takich, którzy przyrządzają koktajle truskawkowe, sałatki owocowe, drożdżówki z truskawkami czy też ciasta z truskawkami.

Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Zazwyczaj przed ich zjedzeniem odcinamy szypułki, a następnie wyrzucamy do kosza. Czy to właściwe postępowanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Halo Polacy". Wyjątkowy region Chorwacji. "Tam nie może brakować atrakcji"

Brytyjska dietetyczka i absolwentka University of Surrey Lily Soutter uważa, że to wielki błąd. Przeprowadzone przez nią badania wskazują na to, że do diety jak najbardziej warto włączyć nie tylko czerwoną, ale również i zieloną część truskawek.

Mniej znany jest fakt, że szypułki także zawierają przeciwutleniacze - przekazała badaczka, cytowana przez leicestermercury.co.uk.

Szypułki chronią więc przed działaniem wolnych rodników. To oznacza, że spowalniają procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a także na odporność organizmu.

Dotyczy to przede wszystkim świeżych listków. Te starsze mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych.

Jak jeść szypułki od truskawek?

Truskawki mają w sobie bardzo dużo witaminy C. Zjedzenie około 80 gramów tych owoców pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na wspomnianą witaminę.

Truskawki z szypułkami można jeść na surowo. Są jednak też inne propozycje, które warto rozważyć.

Szypułki możesz wykorzystywać do robienia koktajli. W przypadku truskawkowego napoju po prostu zmiksuj całe owoce, bez ich wcześniejszego obierania. Sprawdzą się także jako dodatek do koktajli warzywnych oraz sałatek - podkreśla serwis kobieta.gazeta.pl.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos