Przepis na gołąbki sprzed stu lat! Jeden składnik zaskakuje

Wszyscy na pierwszy rzut oka wiemy, z czego składają się gołąbki. Mięso mielone, ryż, przyprawy, kapusta i sos wedle uznania. Jednak nie zawsze ten przepis tak wyglądał. Jak się okazuje - w ciągu lat został zmodyfikowany. Pierwotnie wcale nie było w nim ryżu. Czym więc zastępowano ten składnik?

Sto lat temu przepis na gołąbki nieco różnił się od obecnegoSto lat temu przepis na gołąbki nieco różnił się od obecnego
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixel1

W tej chwili gołąbki serwuje się najczęściej w towarzystwie sosu pomidorowego. Bywa, że niektórzy zamiast niego dodają sos grzybowy, czasami też zapieka się je z serem. Gołąbki są popularne jako samodzielne danie, choć niektórzy dodają do nich ziemniaki czy też pieczywo. Pojawiły się też różne wariacje - gołąbki bez zawijania czy też gołąbki warzywne dla wegetarian. Jednak jeszcze inną, nieznaną przez wielu z nas wariacją, jest pierwotny przepis na gołąbki. Zamiast ryżu używano w nim...namoczonej w mleku bułki! Miała taką samą funkcję, jak ryż - sprawiała, że masa była spójna, dzięki czemu łatwo było ją serwować w otuleniu kapuścianych liści.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - składniki:

  • główka białej kapusty (jeśli nie masz białej kapusty, to możesz użyć włoskiej),
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cebula,
  • czerstwa bułka,
  • jedno jajko rozm. L,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej do smażenia.

Przepis na gołąbki jak z okresu międzywojennego - sposób przygotowania:

  • Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.
  • Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją z wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki.
  • Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około czterdzieści minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie.

I gotowe! Gołąbki serwuj z ulubionym sosem.

Smacznego: przepis na placki z cukinii

Wybrane dla Ciebie
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"