Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko

9

Kotlety mielone to świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Serwowane z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i tartymi burakami z powodzeniem wystarczają jako samodzielne, sycące danie. Aby nieco urozmaicić ich formę i smak, znany restaurator dodaje do nich... pieczarki.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko
Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia (AKPA, Pexels, AKPA)

Kotlety mielone to danie niezwykle uniwersalne. Idealne jako drugie danie, samodzielny posiłek, lub w wersji tzw. "polskiego burgera", włożone w bułkę jako kolacja lub posilająca przekąska w czasie dalszej podróży.

Aby nieco urozmaicić klasyczny smak kotletów, Jakub Kuroń proponuje ich nieco zmienioną wersję z dodatkiem pieczarek. Starte na tarce grzyby, nie tylko odmienią znany wszystkim smak kotletów mielonych, ale też znacząco poprawią ich teksturę sprawiając, ze kotlety staną się o wiele bardziej soczyste.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe lub z indyka)
  • łyżka stołowa masła
  • duża biała cebula
  • 300 g pieczarek
  • sucha bułka namoczona w mleku
  • jajko
  • trzy łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • olej roślinny

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Sposób przyrządzania:

  • Cebulę posiekaj na drobno, zmieszaj ze startymi na tarce pieczarkami i usmaż na rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki ściemnieją i puszczą wodę, odstaw je do ostygnięcia.
  • Pamiętaj, żeby na kwadrans przed rozpoczęciem przygotowań, bułkę zalać mlekiem, tak by zdążyła odpowiednio nasiąknąć.
  • W miseczce wymieszaj mięso, wbij jajko i dodaj resztę składników. Mąkę przesiewaj stopniowo przez sitko, tak aby nie było grudek.
  • Gdy pieczarki i cebula ostygną, dodaj je do masy.
  • Warto użyć także ulubionych przypraw. W kotletach mielonych z pieczarkami doskonale sprawdzi się świeża pietruszka, majeranek, lub oregano.
  • Formuj w rękach kotlety wielkości orzecha, lekko rozpłaszcz w dłoniach i wrzucaj na rozgrzany na patelni olej.

Gdy kotlety zrumienią się po obu stronach, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić