Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko

9

Kotlety mielone to świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Serwowane z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i tartymi burakami z powodzeniem wystarczają jako samodzielne, sycące danie. Aby nieco urozmaicić ich formę i smak, znany restaurator dodaje do nich... pieczarki.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko
Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia (AKPA, Pexels, AKPA)

Kotlety mielone to danie niezwykle uniwersalne. Idealne jako drugie danie, samodzielny posiłek, lub w wersji tzw. "polskiego burgera", włożone w bułkę jako kolacja lub posilająca przekąska w czasie dalszej podróży.

Aby nieco urozmaicić klasyczny smak kotletów, Jakub Kuroń proponuje ich nieco zmienioną wersję z dodatkiem pieczarek. Starte na tarce grzyby, nie tylko odmienią znany wszystkim smak kotletów mielonych, ale też znacząco poprawią ich teksturę sprawiając, ze kotlety staną się o wiele bardziej soczyste.

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe lub z indyka)
  • łyżka stołowa masła
  • duża biała cebula
  • 300 g pieczarek
  • sucha bułka namoczona w mleku
  • jajko
  • trzy łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • olej roślinny

Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Sposób przyrządzania:

  • Cebulę posiekaj na drobno, zmieszaj ze startymi na tarce pieczarkami i usmaż na rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki ściemnieją i puszczą wodę, odstaw je do ostygnięcia.
  • Pamiętaj, żeby na kwadrans przed rozpoczęciem przygotowań, bułkę zalać mlekiem, tak by zdążyła odpowiednio nasiąknąć.
  • W miseczce wymieszaj mięso, wbij jajko i dodaj resztę składników. Mąkę przesiewaj stopniowo przez sitko, tak aby nie było grudek.
  • Gdy pieczarki i cebula ostygną, dodaj je do masy.
  • Warto użyć także ulubionych przypraw. W kotletach mielonych z pieczarkami doskonale sprawdzi się świeża pietruszka, majeranek, lub oregano.
  • Formuj w rękach kotlety wielkości orzecha, lekko rozpłaszcz w dłoniach i wrzucaj na rozgrzany na patelni olej.

Gdy kotlety zrumienią się po obu stronach, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kobieta widziała jak podrzucał śmieci. "Tę lekcję ekonomii zapamiętam na długo"
To on zostanie nowym ministrem nauki. Kim jest Marcin Kulasek
Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski
18-letni Kamil zginął w wypadku. Jego matka zwróciła się do Boga
Z tych trzech składników zrobisz kultowy deser z czasów PRL-u
Korea Północna znów prowokuje. Wystrzeliła kolejny pocisk
Skonstruowali go studenci AGH. Już we wtorek trafi na orbitę
Przyjeżdżają ze Słowacji. Sypią się mandaty. "Nagminnie"
Przetrzyj tym deskę sedesową. Zapomnisz o żółtych plamach
Uczeń ze Słowacji nie podał ręki prezydentowi. Jest nagranie
Rosjanie wyciągają rękę po Grenlandię? "Należy dogadać się z Trumpem"
Rośnie poparcie dla prorosyjskich partii w Europie. To zagraża Ukrainie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić