aktualizacja 

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis babci, który zawsze się uda

12

Pierogi z kapustą i grzybami to podstawa podczas Bożego Narodzenia. Aby wyszły jak najlepsze najlepiej posłużyć się tradycyjnym, sprawdzonym przepisem. Pierogi zawsze się udadzą!

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis babci, który zawsze się uda
(Pixabay)

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najważniejszych i najbardziej lubianych dań na kolacji wigilijnej. Wielu osobom przyrządzenie pierogów sprawia jednak trudność. Aby były delikatne i miękkie należy je zrobić z ciasta zaparzanego.

Pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 25 g masła
  • suszone grzyby
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania:

farsz:

  • moczymy grzyby przez kilka godzin, aż namiękną
  • marchewkę ścieramy na tarce
  • w garnku o grubym dnie gotujemy posiekaną kapustę kiszoną oraz marchewkę
  • doprawiamy solą i pierzem
  • na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy kapustę
  • smażymy razem przez około 5 min

ciasto:

  • mąkę wysypujemy na stolnicę
  • dodajemy sól
  • dodajemy miękkie, rozdrobnione masło
  • delikatnie mieszamy składniki
  • do ciasta dodajemy gorącą wodę i szybko zagniatamy
  • ciasto musi być dobrze zagniecione - po przekrojeniu na pół powinny pokazać się pęcherzyki powietrza
  • z ciasta wykrawamy kółka, wykładamy na wierzch farsz i zalepiamy pierogi


Gotowe! Aby przyrządzić farsz, możesz wykorzystać część kapusty wigilijnej, dodaj do niej tylko cebulę. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.

Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić