Placki ziemniaczane bez smażenia. Zdrowsza wersja klasyki polskiej kuchni

47

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Niestety smażone nie jest najzdrowsze. Na szczęście da się inaczej!

Placki ziemniaczane bez smażenia. Zdrowsza wersja klasyki polskiej kuchni
Placki ziemniaczane bez smażenia? Da się! (Pixabay)

Placki ziemniaczane lubi chyba każdy. Warto przypomnieć sobie przepis na to danie zwłaszcza, gdy jest sezon na młode ziemniaki. Wtedy wychodzą najlepsze. Tradycyjnie smażone nie są najzdrowszym daniem, na szczęście mamy przepis na wersję fit. Da się bez tony tłuszczu.

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia. Wykonanie:

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce
  • Cebulkę pokrój
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
  • Na blasze wyłóż po łyżce ziemniaczanej masy
  • Piecz 20 min w 200 stopniach
  • Po tym czasie przewróć placki i piecz kolejne 15 min

I gotowe! Placki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Równie dobrze skomponują się z ulubionym dipem, a nawet majonezem.

Zobacz także: Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić