Placki ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy mieć w domu ziemniaki i chwilę wolnego czasu.
Każdy przygotowuje je inaczej i ma sposoby, aby placki były jeszcze lepsze. Ostatnio swoim patentem podzieliła się Magda Gessler. Restauratorka dodaje do ciasta trochę kwaśnej śmietany. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Czytaj także: Ślimaki pizzowe. Najlepsza przekąska na imprezę
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1 kg placków ziemniaczanych
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Sposób wykonania:
- ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach
- masę przełóż na sitko, zawieś ją nad miską i pozostaw na kilka minut, aby odciekła woda
- po tym czasie masę odciśnij i przełóż do miski
- płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a skrobię dodaj do startych warzyw
- do ziemniaków dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, śmietanę, mąkę pszenną oraz trochę soli i pieprzu
- wymieszaj ciasto
- na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj gotową masę ziemniaczaną
- smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na placki ziemniaczane, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.