Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Potrzebny jeden sekretny składnik
Co zrobić, by placki ziemniaczane były idealne? Magda Gessler ma na to jeden prosty sposób. Wystarczy dodać sekretny składnik, który sprawi, że placki zawsze będą rumiane i chrupiące.
Placki ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy mieć w domu ziemniaki i chwilę wolnego czasu.
Każdy przygotowuje je inaczej i ma sposoby, aby placki były jeszcze lepsze. Ostatnio swoim patentem podzieliła się Magda Gessler. Restauratorka dodaje do ciasta trochę kwaśnej śmietany. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Czytaj także: Ślimaki pizzowe. Najlepsza przekąska na imprezę
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1 kg placków ziemniaczanych
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Sposób wykonania:
- ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach
- masę przełóż na sitko, zawieś ją nad miską i pozostaw na kilka minut, aby odciekła woda
- po tym czasie masę odciśnij i przełóż do miski
- płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a skrobię dodaj do startych warzyw
- do ziemniaków dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, śmietanę, mąkę pszenną oraz trochę soli i pieprzu
- wymieszaj ciasto
- na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj gotową masę ziemniaczaną
- smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na placki ziemniaczane, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.