aktualizacja 

Przepis na burgera a'la Gordon Ramsay

5

Złocisto-wypieczona bułka, najlepsze warzywa, kurczak w panierce i ten sos... Wszyscy wiedzą, że tylko Gordon Ramsay gotuje w ten sposób! A teraz i wy możecie skorzystać z przepisu mistrza i cieszyć się najlepszym burgerem na świecie!

Przepis na burgera a'la Gordon Ramsay
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Takiego burgera jeszcze nie jedliście! Jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w witaminy i kwasy omega! No i ten smak, zupełnie jakby wcale nie był fit. A jednak! Mistrz kuchni udowadnia, że zdrowa kuchnia może być również niezwykle smaczna. Sprawdź i przekonaj się już dziś.

Burger a'la Gordon Ramsay. Składniki:

  • 50g mąki razowej
  • 200ml maślanki (lub 2 jajka, ubite)
  • 150g ryżu dmuchanego
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku lub granulek
  • 4 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 8 mini filetów z piersi kurczaka
  • 4 pełnoziarniste bułeczki
  • 1 dojrzałe awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w plasterki
  • ½ sałaty lodowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Meksykański ostry sos, taki jak Cholula (opcjonalnie)
  • 75ml jogurtu greckiego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Burger a'la Gordon Ramsay. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  • Mąkę, maślankę i ryż dmuchany przełóż do trzech płytkich miseczek.
  • Mąkę dopraw solą i pieprzem. Do maślanki dodaj sproszkowany czosnek, cebulę, paprykę i suszoną szałwię i dobrze wymieszaj.
  • Rozgnieć dmuchany ryż rękami tak, aby kawałki były lekko rozbite, ale nie sproszkowane.
  • Zanurz kawałek kurczaka w mące.
  • Nadmiar usuń i strząśnij, a następnie zanurz w maślance.
  • Odczekaj, aż nadmiar maślanki spłynie, a następnie włóż kawałki kurczaka do dmuchanego ryżu.
  • Odwróć, aby upewnić się, że są całkowicie pokryte, a następnie umieść na blasze do pieczenia.
  • Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami kurczaka.
  • Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25–30 minut, aż się zarumieni, obracając w połowie pieczenia.
  • W międzyczasie przygotuj dressing jogurtowy: wymieszaj jogurt, zmiażdżony czosnek i ocet z odrobiną soli i pieprzu.
  • W razie potrzeby posmakuj i dodaj więcej octu.
  • Bułeczki przekrój na pół. Połóż na nich plasterki awokado, a na nich posiekaną sałatę lodową. Po wypieczeniu kurczaka połóż kawałki na sałacie i polej łyżką sosu jogurtowego.
  • Zamknij bułeczki i podawaj od razu po przygotowaniu.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić