Przepis na burgera a'la Gordon Ramsay
Złocisto-wypieczona bułka, najlepsze warzywa, kurczak w panierce i ten sos... Wszyscy wiedzą, że tylko Gordon Ramsay gotuje w ten sposób! A teraz i wy możecie skorzystać z przepisu mistrza i cieszyć się najlepszym burgerem na świecie!
Źródło zdjęć: © YouTube
Takiego burgera jeszcze nie jedliście! Jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w witaminy i kwasy omega! No i ten smak, zupełnie jakby wcale nie był fit. A jednak! Mistrz kuchni udowadnia, że zdrowa kuchnia może być również niezwykle smaczna. Sprawdź i przekonaj się już dziś.
Burger a'la Gordon Ramsay. Składniki:
- 50g mąki razowej
- 200ml maślanki (lub 2 jajka, ubite)
- 150g ryżu dmuchanego
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku lub granulek
- 4 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 8 mini filetów z piersi kurczaka
- 4 pełnoziarniste bułeczki
- 1 dojrzałe awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w plasterki
- ½ sałaty lodowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Meksykański ostry sos, taki jak Cholula (opcjonalnie)
- 75ml jogurtu greckiego
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Burger a'la Gordon Ramsay. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Mąkę, maślankę i ryż dmuchany przełóż do trzech płytkich miseczek.
- Mąkę dopraw solą i pieprzem. Do maślanki dodaj sproszkowany czosnek, cebulę, paprykę i suszoną szałwię i dobrze wymieszaj.
- Rozgnieć dmuchany ryż rękami tak, aby kawałki były lekko rozbite, ale nie sproszkowane.
- Zanurz kawałek kurczaka w mące.
- Nadmiar usuń i strząśnij, a następnie zanurz w maślance.
- Odczekaj, aż nadmiar maślanki spłynie, a następnie włóż kawałki kurczaka do dmuchanego ryżu.
- Odwróć, aby upewnić się, że są całkowicie pokryte, a następnie umieść na blasze do pieczenia.
- Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami kurczaka.
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25–30 minut, aż się zarumieni, obracając w połowie pieczenia.
- W międzyczasie przygotuj dressing jogurtowy: wymieszaj jogurt, zmiażdżony czosnek i ocet z odrobiną soli i pieprzu.
- W razie potrzeby posmakuj i dodaj więcej octu.
- Bułeczki przekrój na pół. Połóż na nich plasterki awokado, a na nich posiekaną sałatę lodową. Po wypieczeniu kurczaka połóż kawałki na sałacie i polej łyżką sosu jogurtowego.
- Zamknij bułeczki i podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło artykułu: o2pl