Podlaski sposób na doskonały obiad. Babka ziemniaczana

20

Babka ziemniaczana to podlaski przysmak, które jest idealny na obiad. To proste danie przyrządzisz z kilu prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Koniecznie wypróbuj!

Podlaski sposób na doskonały obiad. Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana jest bardzo popularna na Podlasiu. (Wikipedia)

Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa z Białorusi, ale jest bardzo powszechnie znana na Podlasiu. W różnych regionach kraju może być nazywana kartoflakiem, blaszakiem, bugajem czy rejbakiem. Babka ziemniaczana może być daniem głównym, ale jest także doskonałym dodatkiem do mięs i surówek.

Babka ziemniaczana. Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g boczku (surowy lub wędzony)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Babka ziemniaczana. Sposób przygotowania:

  • obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce. Następnie połóż na sitku i odsącz wodę
  • pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię
  • gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, dodaj posiekaną drobno cebulkę i lekko podsmaż
  • na patelnię dodaj ziemniaki i wszystko razem podsmaż
  • zagotuj szklankę mleka i dodaj do patelni
  • masę odstaw na bok i poczekaj, aż lekko przestygnie
  • dodaj olej, sól i pieprz oraz majeranek
  • do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy
  • babkę włóż do piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 60 minut (jeśli po tym czasie nie jest dopieczona, pozostaw ją na kolejne 10-15 minut)
Zobacz także: Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić