Słodkie pobudzenie po obiedzie? Przepis na kawę po bawarsku

8

Po obiedzie nachodzi cię senność i ochota na coś słodkiego? Mamy na to rozwiązanie! Przepis na kawę po bawarsku rozwiąże twój problem raz na zawsze! Spróbuj, a nie pożałujesz.

Słodkie pobudzenie po obiedzie? Przepis na kawę po bawarsku
Kawa po bawarsku to deser i kopniak energii po obiedzie (YouTube)

Kawa po bawarsku to wyjątkowy napój. Można by rzec, że "boski". Nie dość, że skutecznie pobudzi cię do działania, to w dodatku poprawi nastrój. To prawdziwe niebo w gębie...

Kawa po bawarsku. Składniki:

  • 120 ml zaparzonej kawy - np. Caffè crema
  • 20 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 50 g bitej śmietany
  • 2 szczypty cynamonu

Kawa po bawarsku. Wykonanie:

  • Zaparz 120 ml swojej ulubionej kawy.
  • Kolejnym składnikiem jest dobrej jakości czekolada gorzka lub deserowa.
  • Posiekaną, startą na tarce lub połamaną czekoladę (łącznie 20 gramów) włóż do małej miseczki szklanej.
  • Miseczkę z czekoladą umieść na rondelku, który wcześniej do połowy wypełniasz wrzątkiem.
  • Czekasz chwilę, aż czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary i od razu przelewasz ją do zaparzonej kawy (aby przyspieszyć proces, można mieszać kawałki czekolady szpatułką).
  • Kawę z roztopioną czekoladą rozlewasz do dwóch filiżanek. Górę dekorujesz bitą śmietaną (domowa lub z aerozolu) oraz szczyptą cynamonu.

Tylko dla dorosłych: Do kawy można tez dodać odrobinę alkoholu. Zaleca się likier kawowy np. TiaMaria albo też popularny likier kawowy Kahlúa. Czekoladę można zastąpić syropem kawowym, ale wtedy napój będzie znacznie bardziej kaloryczny i mniej aksamitny w smaku.

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić