Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|
aktualizacja

Pomysł na obiad prosto z Chrzanowa. Przepis na ziemniaki po cabańsku

11
Podziel się:

Ziemniaki po cabańsku to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad rodem z Chrzanowa. To klasyczne danie jednogarnkowe, którym naje się cała rodzina. Gwarantujemy, że nawet niejadek poprosi o dokładkę!

Pomysł na obiad prosto z Chrzanowa. Przepis na ziemniaki po cabańsku
Przepis na ziemniaki po cabańsku. Zdj. ilustracyjne (Getty Images)

Ziemniaki po cabańsku to danie pochodzące z Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy zamieszkiwali niegdyś okolice tego miasta. Tam tradycyjnie przygotowuje się je w naczyniu żeliwnym na ognisku, ale równie smaczne będzie z piekarnika. Spróbujcie sami!

Przepis na ziemniaki po cabańsku. Potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 - 500 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • Pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 2 - 3 duże liście kapusty
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis na ziemniaki po cabańsku. Sposób przygotowania

  • Warzywa obierz, umyj i osusz
  • Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę w piórka, a liście kapusty poszatkuj
  • Boczek i kiełbasę pokrój na plasterki
  • Spód i boki naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku
  • Na boczku ułóż surowe ziemniaki, a nich pokrojoną marchewkę. Posyp wszystko solą i pieprzem
  • Następnie ułóż warstwę kiełbasy, na to cebulę, a na koniec poszatkowaną kapustę. Wierzch posyp koperkiem lub natką pietruszki i posyp ponownie solą i pieprzem
  • Tak przygotowaną zapiekankę przed włożeniem do piekarnika przykryj liśćmi kapusty
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę

Po nałożeniu na talerz ziemniaki po cabańsku możesz posypać dodatkowo koperkiem. Opcjonalnie podawaj je z sosem jogurtowym lub np. czosnkowym. Smacznego!

Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
pawel-
4 tyg. temu
moja babcia pochodzi z Chrzanowa ...
Inflacja
4 tyg. temu
Niedługo tylko zupa Taraluj. Naokoło woda a w środku ... .
Babcia Frania
4 tyg. temu
Kogo dzisiaj stać na ziemniaki.Żyjąc w tak wysokiej inflacji proszę o przepisy z brukwi i pokrzyw.
pafel70
4 tyg. temu
zapomnieli dopisać: później to zeżryj i od razu idź do kardiochirurga z prośbą o bypassy ... bo cholesterol zatka ci wszystkie naczynia
Wac
4 tyg. temu
Zaciskać zęby i patrzyć z optymizmem a nie myśleć o jakiś cabanach,chyba że z samych ziemniorow bo mięsiwo drogie
Kuhasz
4 tyg. temu
Bogaty lud te Cabany- na kilogram ziemniaków 70 dag mięsa...
Pan Ziemniak
miesiąc temu
Hahaha! Ziemniaki po Cabansku (pieczone) się robi w żeliwnym garnku na ognisku. Nazwy są różne, ale skład bardzo podobny, dużo osób dodaje też buraki. Kapusta jest opcją, a nie jednym ze składników głównych. Powinno być wszystko ułożone warstwami w żeliwnym garze, przykryte liściem kapusty i nakryte darniem z ziemi. Pozdrawiam
DAVCIO
miesiąc temu
Zostanę przy misce ryżu
...
miesiąc temu
Czuję się oszukana. Mój niejadek nawet tego nie dotknął, a gwarantowaliście że nawet o dokładkę poprosi. Kłamcy. Żądam odszkodowania :D
jolanta
miesiąc temu
W sam raz na kryzys.
szpila
miesiąc temu
To jest potrawa pod nazwą ,,Prażone" a robi się w kociolku - pochodzi z Małopolski (Kraków)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić