aktualizacja 

Przepis na wodę z miętą, cytryną i imbirem. Idealna na upalną pogodę

2

Przez ostatnie tygodnie regularnie narzekaliśmy na wysoką temperaturę. Kiedy na dworze panuje upał, powinniśmy zwracać baczną uwagę na to, co pijemy. Czasem sięganie po wodę nie wystarczy – aby zatrzymać ją na dłużej w organizmie, należy dodać coś ekstra.

Przepis na wodę z miętą, cytryną i imbirem. Idealna na upalną pogodę
Imbir, cytryna i mięta pomogą nam skuteczniej zatrzymać wodę w organizmie (Getty Images)

Dodanie do wody odrobiny soku czy innych składników sprawi, że na dłużej zatrzymamy ją w organizmie. Pozwoli nam to nie tylko poczuć ulgę mimo wysokiej temperatury, lecz przede wszystkim uchronić się przed przegrzaniem czy odwodnieniem, które mogą nieść katastrofalne skutki dla naszego zdrowia, a nawet zagrażać życiu.

Przepis na wodę z miętą, cytryną i imbirem – potrzebne składniki

  • 1,5-2 l niegazowanej wody mineralnej – w zależności od pojemności posiadanego przez nas dzbanka
  • 3-4 cytryny
  • 4 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub 3-4 cm świeżego
  • duża garść liści mięty
  • opcjonalnie – kilka kostek lodu


  • opcjonalnie – łyżeczka miodu dowolnego gatunku

Przepis na wodę z miętą, cytryną i imbirem – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj, a następnie pokrój wszystkie cytryny w cienkie plasterki. Możesz je też wcześniej obrać, jednak nie jest to warunek konieczny.
  • Umyj liście mięty, a następnie osusz je przy użyciu papierowych ręczników. Uważaj przy tym, żeby się nie pogniotły lub nie porwały.
  • W międzyczasie wstaw do lodówki dzbanek z wodą mineralną, żeby się schłodziła. Inną opcją jest dorzucenie do już gotowego napoju kilku kostek lodu.
  • Jeżeli preferujesz schładzanie napoju przez picie go z lodem, przed jego zamrożeniem warto pomieszać wodę z 1-2 kroplami cytryny. W sytuacji, gdy dysponujesz pojemnikiem, a nie woreczkiem, do każdej z kostek możesz też dorzucić mały listek mięty.
  • Umyj, obierz i drobno posiekaj świeży imbir. Jeżeli wolisz wariant w proszku, pomiń ten krok i od razu dorzuć go do wody w dzbanku a następnie energicznie zamieszaj.
  • Do wody w dzbanku dodaj przygotowane wcześniej liście mięty i plasterki cytryny, za każdym razem mieszając zawartość.

Twój napój jest gotowy. Jeżeli kwaśny smak cytryny sprawi, że będzie ci trudno go pić, dodaj odrobinę miodu. Teraz nie tylko skuteczniej ochłodzisz się i nawodnisz, lecz także zyskasz odrobinę więcej odporności!

Zobacz także: Zobacz też: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić