Poutine. Kanadyjski sposób na idealne frytki

1

Poutine, tradycyjną przekąskę prosto z Kanady, tylko z pozoru można uznać za drobny posiłek pomiędzy głównymi daniami. Dzięki dodatkom w postaci ciągnącego się sera, sosu pieczeniowego, smażonego bekonu i góry chrupiących frytek można wyczarować naprawdę solidny obiad.

Poutine. Kanadyjski sposób na idealne frytki
kanadyjska przekąska świetnie smakuje także z dodatkiem bekonu (Pixabay)

Dla Kanadyjczyków, tradycyjny poutine jest niemalże daniem narodowym. Serwowany w barach i foodtrackach prosty posiłek za niewielkie kwoty można dostać na każdym rogu.

Sekretem tego prostego dania, na które składa się gęsty pieczeniowy sos, ciągnąca mozzarella i frytki, jest sposób wysmażenia ziemniaków. Kanadyjczycy dbają by zalane sosem frytki nie straciły na swojej chrupkości i nie zamieniły się w miękką breję.

Poutine prosto z Kanady. Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml jasnego piwa + 4 łyżki
  • kulka mozzarelli cebula
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • łyżka sosu Worcestershire
  • łyżka ketchupu łyżka jasnego octu balsamicznego sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Poutine prosto z Kanady. Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przygotuj na frytki. Zalej dwoma szklankami piwa i odstaw pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
  • Pokrój cebulę i czosnek
  • Roztop masło w rondelku z grubym dnem i ciągle mieszając podsypuj mąką by uzyskać jednolitą masę. Dodaj cebulę i czosnek.
  • Wlej bulion, dodaj ketchup, 4 łyżki piwa, ocet balsamiczny i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj sos, następnie odstaw by stężał.
  • Ziemniaki wyjmij i osusz z zalewy piwnej. Następnie usmaż frytki w głębokim, rozgrzanym oleju, osusz na papierowym ręczniku.
  • Następnie usmaż je ponownie, około 5 minut. To tajemnica kanadyjskich przepisów dzięki której będą bardziej chrupiące.
  • Odgrzej sos, zetrzyj do niego mozarellę.
  • Opcjonalnie możesz usmażyć plastry bekonu, którymi skrojonymi w skwarki posypiesz frytki.
  • Frytki polej sosem. Podawaj na gorąco.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić