Poutine. Kanadyjski sposób na idealne frytki

Poutine, tradycyjną przekąskę prosto z Kanady, tylko z pozoru można uznać za drobny posiłek pomiędzy głównymi daniami. Dzięki dodatkom w postaci ciągnącego się sera, sosu pieczeniowego, smażonego bekonu i góry chrupiących frytek można wyczarować naprawdę solidny obiad.

kanadyjska przekąska świetnie smakuje także z dodatkiem bekonukanadyjska przekąska świetnie smakuje także z dodatkiem bekonu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Dla Kanadyjczyków, tradycyjny poutine jest niemalże daniem narodowym. Serwowany w barach i foodtrackach prosty posiłek za niewielkie kwoty można dostać na każdym rogu.

Sekretem tego prostego dania, na które składa się gęsty pieczeniowy sos, ciągnąca mozzarella i frytki, jest sposób wysmażenia ziemniaków. Kanadyjczycy dbają by zalane sosem frytki nie straciły na swojej chrupkości i nie zamieniły się w miękką breję.

Poutine prosto z Kanady. Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml jasnego piwa + 4 łyżki
  • kulka mozzarelli cebula
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • łyżka sosu Worcestershire
  • łyżka ketchupu łyżka jasnego octu balsamicznego sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Poutine prosto z Kanady. Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przygotuj na frytki. Zalej dwoma szklankami piwa i odstaw pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
  • Pokrój cebulę i czosnek
  • Roztop masło w rondelku z grubym dnem i ciągle mieszając podsypuj mąką by uzyskać jednolitą masę. Dodaj cebulę i czosnek.
  • Wlej bulion, dodaj ketchup, 4 łyżki piwa, ocet balsamiczny i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj sos, następnie odstaw by stężał.
  • Ziemniaki wyjmij i osusz z zalewy piwnej. Następnie usmaż frytki w głębokim, rozgrzanym oleju, osusz na papierowym ręczniku.
  • Następnie usmaż je ponownie, około 5 minut. To tajemnica kanadyjskich przepisów dzięki której będą bardziej chrupiące.
  • Odgrzej sos, zetrzyj do niego mozarellę.
  • Opcjonalnie możesz usmażyć plastry bekonu, którymi skrojonymi w skwarki posypiesz frytki.
  • Frytki polej sosem. Podawaj na gorąco.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało