Kamil S. Sikora| 

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału

7

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na kondycję naszego serca i układu krążenia. Dlatego, żeby uniknąć rozwoju poważnych chorób, należy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, jaką żywności powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału
Niektóre wędliny lepiej omijać z daleka (Getty Images, Bruce Yuanyue Bi)

Czerwone mięso

Lekarze i dietetycy z całego świata od dawna ostrzegają przed regularnym sięganiem po wieprzowinę, baraninę czy wołowinę i radzą, żeby zastąpić te produkty chudym mięsem drobiowym. Czerwone mięso (zwłaszcza smażone) jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei zaburzenia lipidowe sprzyjają pojawieniu się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Szczególnie groźne dla naszego zdrowia są przetworzone produkty spożywcze takie jak pasztety, konserwy, parówki i niektóre wędliny.

Fast foody

Uwielbiana przez wiele osób żywność typu fast food jest bardzo smaczna, powszechnie dostępne i łatwa w przygotowaniu. Na tym jednak kończą się zalety frytek, hamburgerów, cheeseburgerów i nuggetsów. Tego rodzaju produkty nie przedstawiają praktycznie żadnych wartości odżywczych, a poza tym są bogate w sól, cukier, puste kalorie oraz szkodliwe tłuszcze trans. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przeprowadziło badania, z których wynika, że jednorazowe spożywanie fast foodów w ciągu tygodnia, podnosi ryzyko rozwoju niedokrwiennej choroby serca nawet o 20 proc. To schorzenie może prowadzić do zawału serca, a nawet do przedwczesnego zgonu. Zdaniem ekspertów u klientów fast foodów, którzy bywają w tego typu lokalach przynajmniej 4 razy w tygodniu, prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych incydentów kardiologicznych wzrasta do 80 proc.

Cukier

Nadmierne spożywanie cukru podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów i stanów zapalnych w naszym organizmie. Jak się okazuje, przyczynia się również do pojawienia się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w ciastkach, batonikach, różnego rodzaju deserach i gotowych wyrobach piekarniczych. Nierzadko zawierają one również tłuszcze trans oraz tańszy zamiennik cukru, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić