Angelika Karpińska| 

Prosty przepis na domowe nachos. Pyszna meksykańska przekąska

0

Nachos to tradycyjna meksykańska przekąska, która może zastąpić chipsy. Przygotowanie jej w domu jest naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu. Domowe nachosy będą również o wiele zdrowsze od tych, które można dostać w sklepie.

Prosty przepis na domowe nachos. Pyszna meksykańska przekąska
Przepis na domowe nachos (Pixabay)

Nachos to niewielkie kawałki tortilli wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Do ich zrobienia nie potrzeba wiele czasu ani składników. Jeśli zależy nam na ich zdrowszej wersji, najlepiej upiec je w piekarniku. Jeśli wolimy by były bardziej chrupiące, można również usmażyć je na patelni.

Przepis na nachos. Potrzebne składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 200 ml wody
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • przyprawy (sól, słodka papryka, kurkuma, chili)

Czytaj także: Przepis na domowy hummus. Pyszna wegańska pasta z ciecierzycy

Przepis na nachos. Sposób przygotowania

  • Wsyp do miski mąkę pszenną i kukurydzianą
  • Dodaj przyprawy: szczyptę soli, kurkumy, słodkiej papryki i chili
  • Wszystkie składniki wymieszaj
  • Zagotuj wodę z dodatkiem oleju, a potem przestudź
  • Stopniowo dolewaj wodę do mąk, jednocześnie wyrabiając ciasto, aż stanie się sprężyste
  • Jeśli ciasto będzie za rzadkie możesz dodać więcej mąki
  • Włóż ciasto do lodówki na ok. pół godziny
  • Podziel ciasto na cztery części
  • Rozwałkuj kawałki ciasta na cienkie placki i pokrój w trójkąty
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni
  • Piecz nachos przez ok. 10 minut na złoty kolor

Czytaj także: Przepis na guacamole. Słynna meksykańska salsa, którą zrobisz w kilka minut

Nachos najlepiej podawać z ulubionymi salsami np. z guacamole. Można również zapiec je z serem i mielonym mięsem.

Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić