Przepis na budyń jaglany. Zdrowy i pyszny na śniadanie lub kolację

1

Szukasz nowego pomysłu na lekkie śniadanie, które jednak doda ci energii na cały dzień? Spróbuj przyrządzić budyń jaglany. Przepis jest na tyle prosty, że przygotuje go nawet amator. W zależności od tego, jakie dodatki wybierzesz, sprawdzi się także na kolację.

Przepis na budyń jaglany. Zdrowy i pyszny na śniadanie lub kolację
Budyń jaglany to lekka i pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na śniadanie (Getty Images)

Budyń jaglany sprawdzi się zarówno w formie lekkiej kolacji, jak i sycącego śniadania. Wszystko zależy od tego, na które z dodatków się zdecydujemy. Orzechy i kawałki czekolady będą zbyt ciężkie do strawienia przed snem, za to dodadzą nam energii przed męczącym dniem.

Przepis na budyń jaglany – potrzebne składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • jako opcjonalne dodatki: garść orzechów włoskich lub laskowych, posiekana czekolada – mleczna, biała lub gorzka – owoce

Przepis na budyń jaglany – sposób przygotowania

  • Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ostudzoną i odsączoną z wody kaszę umieść w garnuszku. Cały czas mieszaj zawartość, aby uniknąć przypalenia.
  • Zdejmij garnek z ognia po około 12-15 minutach, kiedy kasza jaglana napęcznieje od wchłoniętego mleka. Mieszaj jeszcze przez chwilę, a następnie pozostaw, żeby nieco ostygła.
  • Kiedy kasza i mleka nieco ostygną, zmiksuj je na gładką masę przy użyciu blendera.

Jeśli podajesz budyń jaglany na kolację, nie dodawaj do niego żadnych owoców, słodyczy czy orzechów. Gdy przygotowujesz śniadanie, możesz pozwolić sobie na dorzucenie np. garści malin, odrobiny czekolady czy kilku orzechów.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na ciasto z gruszkami, masą budyniową i białą czekoladą
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić