Przepis na owsiankę budyniową. Pyszne, proste i ciepłe śniadanie

6

Owsianka kojarzy nam się ze zdrowym śniadaniem pełnym owoców. Dla wszystkich wielbicieli lekkich śniadań na ciepło mamy alternatywę — owsiankę budyniową.

Przepis na owsiankę budyniową. Pyszne, proste i ciepłe śniadanie
Owsianka budyniowa (Unsplash.com)

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, daje nam energię i pobudza nasz metabolizm do działania. Jak powinno wyglądać dobre śniadanie? Przede wszystkim powinno składać się ze zdrowych składników i być pożywne. Klasyczna owsianka uwielbiana jest przez miliony osób na całym świecie. Możemy robić ją z owocami, czekoladą, orzechami, nasionami, zalewać ją mlekiem krowim, roślinnym lub bardziej dietetycznie — wodą.

Jeżeli znudziła ci się klasyczna odsłona owsianki, spróbuj nasz przepis! Owsianka budyniowa to prawdziwy hit, a do tego pyszny i łatwy do zrobienia.

Owsianka budyniowa — składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 240 ml wody
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (możesz użyć budyniu bez cukru, wtedy pamiętaj o 2 łyżeczkach dowolnego słodzika dla smaku)
  • szczypta soli
  • Dowolne dodatki: My polecamy czekoladę, jagody i cynamon. W tym miejscu możesz eksperymentować zgodnie ze swoim smakiem

Czytaj też: Takiego brokuła jeszcze nie jadłeś. Przepis jest bardzo prosty, efekt powala

Owsianka budyniowa — przygotowanie

  • Płatki owsiane zalej mlekiem i 120 ml wody, gotuj na średnim ogniu i wsyp sól. Jeżeli wybrałeś budyń bez cukru, dodaj słodzik
  • W pozostałej wodzie gotujemy budyń — zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
  • Po zagotowaniu całość połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj
  • Dodaj ulubione dodatki i voilà!
Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i orzechami. Świetny pomysł na rodzinny obiad
Autor: JS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić