Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na ciasto kawowe. Pyszny i prosty deser, idealny na każdą okazję

8
Podziel się:

Ciasto kawowe nie cieszy się wielką popularnością, a szkoda – jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, lecz także wyśmienicie smakuje. Ma puszystą oraz lekką konsystencję, a dzięki połączeniu nadzienia z kawy i truskawki dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto kawowe. Pyszny i prosty deser, idealny na każdą okazję
Ciasto kawowe ma wyjątkowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim gościom (Getty Images)

Mimo że nazwa mogłaby sugerować coś zupełnie innego, w rzeczywistości ważnym składnikiem ciasta kawowego są... truskawki. Nie musimy jednak planować wyjścia do warzywniaka – wystarczy tylko odrobina dżemu truskawkowego. W zależności od twoich preferencji, może być gładki lub z kawałkami owoców.

Przepis na ciasto kawowe – potrzebne składniki

  • 3/4 kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa do ciasta kawowego – potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • garść orzechów włoskich

Przepis na ciasto kawowe – sposób przygotowania

  • Ubijaj cukier z masłem, aż uzyskasz puszystą i jednolitą masę. W drugim naczyniu roztrzep jajka i stopniowo dodawaj je do cukru z masłem, jednocześnie mieszając z mąką.
  • Jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość miski. Zalej dwie łyżki kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut, aby nieco wystygła, a następnie dodaj ją do reszty składników.
  • Przygotuj dwie płaskie foremki, a następnie wysmaruj masłem, aby uniknąć przywarcia spodu. Jeszcze raz wymieszaj zawartość miski i ostrożnie wlej do każdego naczynia. Piecz je przez około 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Polewa do ciasta kawowego – sposób przygotowania

  • Gdy ciasto będzie się piekło, zabierz się za przygotowywanie polewy. Ubij cukier puder z masłem, aż uzyskasz jednolitą i puszystą masę.
  • Zalej dwie łyżeczki kawy wrzątkiem, wymieszaj, a następnie dodaj do masy. Całość ponownie ubij, przykryj innym naczyniem lub folią spożywczą, a następnie odstaw do lodówki do czasu, gdy ciasto będzie gotowe do wyjęcia z piekarnika.
  • Posmaruj jedno z ciast dżemem truskawkowym, a następnie dodaj odrobinę warstwy polewy. Ułóż na nim drugie ciasto, wierzch którego pokryjesz resztą polewy. Wierzch posyp orzechami włoskimi.

Pozostaw tak przygotowane ciasto na kilka minut, aby ostygło. Możesz podawać je zarówno na ciepło, najlepiej z dodatkiem lodów waniliowych czy śmietankowych, jak i schłodzone.

Zobacz także: Zobacz też: Świetny pomysł na deser. Przepyszna tarta z rabarbarem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Bar
rok temu
Po co piec na dwoch blaszkach jak można przekroić jeden ???
Dasia
rok temu
Jakjej wielkosci blaszki?? Pozdrawiam.😃
Ona
rok temu
Za dużo cukru
2296
rok temu
Ten przepis to chyba z kosmosu?od kiedy się ubija masło z cukrem? Cały przepis do kitu włącznie z tą polewa bzdury totalne!!!
Covidianin21
rok temu
Od kiedy to cukier się ubija? ;)
Sylwka
rok temu
Chyba tylko odrobine wrzatku,zeby kawa sie rozpuscila😉
Kinga
rok temu
Ile tego wrzatku do kawy bo nie ma podane ani do ciasta ani do masy
Joanna
rok temu
Ile tego wrzątku?! Mam dać całą szklankę czy 2 łyżki? Niezbyt precyzyjny ten przepis...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić