Przepis na domową lemoniadę z arbuza. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Domowa lemoniada z arbuza smakuje wyśmienicie - i to nie tylko w upalne dni. Orzeźwiający napój arbuzowy, z dodatkiem jednego tajemniczego składnika, smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna lemoniada.
Domowa lemoniada to najlepszy napój na rodzinne imprezy czy grille ze znajomymi. Lemoniada arbuzowa ma nie tylko piękny kolor, ale także intensywny smak. Tajemniczym składnikiem w naszym przepisie jest pieprz cayenne, który sprawia, że lemoniada ma wyjątkowy słodko-pikantny smak.
Pieprz cayenne pomaga przyspieszyć metabolizm, więc pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeżeli chcesz, by lemoniada miała mniej kalorii, zwykły cukier zastąp zdrowszym zamiennikiem np. ksylitolem. Dzieciom podawaj lemoniadę bez pieprzu.
Przepis na domową lemoniadę z arbuza. Składniki:
- arbuz czerwony lub żółty
- sok z 1 cytryny lub limonki
- garść świeżej mięty
- cukier lub jego zdrowszy zamiennik np. ksylitol
- pieprz cayenne w proszku
Czytaj także: Pyszna tarta z truskawkami. Niezawodny przepis
Przepis na domową lemoniadę z arbuza. Wykonanie:
- arbuza pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski
- dodaj sok z cytryny, świeżą miętę, cukier i odrobinę pieprzu cayenne
- wszystko razem zmiksuj blenderem
- domową lemoniadę z arbuza podawaj z kostkami lodu